ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Mihaela Ursuleasa la Cité de la Musique

Publicat: marți, 2 Noiembrie 2010 , ora 15.43

În sezonul grevelor la Paris, o sală de concerte plină este un miracol. Dar programul alcătuit de Orchestra din Paris vineri, 29 octombrie 2010, la Cité de la Musique a meritat efortul.

Programul a cuprins Strauss și Mozart, dirijați de unul din cele mai mari talente actuale, Andris Nelsons, în vârstă de 31 de ani, care s-a remarcat la Bayreuth vara aceasta. Solista serii, Mihaela Ursuleasa, face parte dintre puținii pianiști care au marcat presa pariziană în ultimul timp.

Orchestra din Paris, care a fost dirijată și de Karajan la începuturi, are multă personalitate. Sunetul plin și cărnos al corzilor a fost de mare folos în Strauss, mai ales în prima piesă numai pentru corzi, dar până dirijorul a reușit să îi unifice, piesa trecuse de jumătate. De fapt, lucrarea a fost mai mult o pregătire pentru Mozart. Mihaela Ursuleasa, acompaniată cu mult tact de un ansambul bine îndrumat și expresiv, a reinventat Concertul nr. 20 pentru pian de Mozart. Personajul ei este un pic excentric, dar sincer. Ea ne-a ajutat să îl înțelegem mai bine intonând melodiile în timp ce cântă, accentuând ritmica și dându-i mult avânt. Cu o inteligență sclipitoare și o curiozitate de copil, ne-a condus într-o lume de sentimente adevărate. Mozart a fost un om și are nevoie de interpreți care să-i dea trei dimensiuni. Împreună cu dirijorul, pianista a îndrăznit un portret cu totul și cu totul deosebit.

Poemul sinfonic Așa grăit-a Zarathustra de Strauss a fost, ca și Mozart, un succes, pentru că tânărul dirijor a îngrijit detaliile, echilibrul sonor, și a insuflat o energie fenomenală orchestrei. Acest tânăr și… neliniștit a aprins pasiunea în inima parizienilor.

Alexandra Diaconu