Arhivă : Cronici Înapoi

Muzică și literatură - Fabule și alte istorisiri

Publicat: miercuri, 20 Octombrie 2010 , ora 12.23

Sala Mică a Ateneului Român a găzduit, în cea de-a nouăsprezecea zi a lunii octombrie 2010, o seară de muzică și literatură, intitulată Fabule și alte istorisiri.

În cadrul obișnuitei Stagiuni de marți seara, iată, am avut bucuria unei neobișnuite întâlniri între două arte-surori, prilejuită de prezența îndrăgitei actrițe Valeria Seciu, în colaborare cu mezzosoprana Claudia Codreanu, acompaniată de Inna Oncescu – pian și Emil Vișenescu – clarinet.

În program: Șase fabule pe versuri de La Fontaine de Jacques Offenbach și Cântece mediteraneene, pentru voce, clarinet și pian, pe versuri de Hans Bergel, de Felicia Donceanu.

Am ascultat fabulele: Ciobanul și marea, Corbul și vulpea, Greierele și furnica, Lăptăreasa și oala cu lapte, Șoarecele târgoveț și șoarecele de câmp și Cârpaciul și bogătașul, iar în cadrul Cântecelor mediteraneene: Sosire în Umbria și Purtătoare de apă din Sicilia.

Introducerea în atmosfera grațioasă și expresivă a repertoriului anunțat a fost dată de magia pe care o degajă, de fiecare dată, prezența pe scenă a minunatei actrițe Valeria Seciu. Mezzosoprana Claudia Codreanu, a fost perfect „conectată” la vibrația artistică înaltă, construită cu grijă și măiestrie actoricească, astfel că melanjul artistic, a fost perfect. Desigur, pianista Inna Oncescu și clarinetistul Emil Vișenescu au susținut cu pricepere și talent discursul muzical, în așa fel încât expresivitatea, umorul și virtuozitatea, au fost cele care au condus, în mod firesc, la succesul spectacolului. Vocea deosebit de frumoasă a Claudiei Codreanu, dar și interpretarea plină de farmec, au impresionat publicul, prezent în număr mare la Sala Mică a Ateneului Român.

Actriță de teatru, film, radio și televiziune, Valeria Seciu este binecunoscută iubitorilor de frumos. Din 1964, când a debutat atât pe scena Teatrului Național, cât și pe marele ecran, și-a construit o carieră demnă de marele său talent. Am putut-o urmări în roluri de excepție realizate pe scenele Teatrului Mic, Teatrului Bulandra, C.I Nottara sau Act. În 1990, a înființat și a condus Teatrul Levant, una din primele instituții independente de gen din țară. În 2006, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță, pentru rolul din piesa „Cum gândește Amy” de David Hare, în 2007, cu Premiul pentru întrega activitate, iar în 2009, a fost răsplătită cu Premiul pentru cea mai bună actriță în rolul secundar din piesa „Lear” de William Shakespeare.

Sică Alexandrescu, Cătălina Buzoianu, Andrei Șerban, sunt numai câțiva dintre marii regizori cu care a colaborat.

„Magnetică ingenuă eternă, capabilă să-și centreze sensibilitatea spre abisurile, ori culmile naturii umane, totdeauna cu o puternică senzualitate catifelată în privire, în vocea cu inflexiuni de miere, sau fiere” , aăa este percepută talentata noastră actriță Valeria Seciu...

Mezzosoprana Claudia Codreanu este absolventă a Unversității de Muzică din București, clasa profesoarei Georgeta Stoleriu. Între 1991 și 1996 a urmat cursuri de specializare la Viena cu Ileana Cotrubaș și Margareta Lilova. De-a lungul anilor a obținut premii la concursuri naționale și internaționale, a susținut cu mult succes concerte și spectacole de operă în țară și în străinătate, a colaborat cu orchestre prestigioase românești și străine, iar anul acesta a obținut Bursa George Enescu, din partea Institutului Cultural Român.

În prezent, mezzosoprana Claudia Codreanu este Lector Universitar Dr. la Universitatea Națională din București – secția canto.

Pianista Inna Oncescu este, de asemenea, Lector Universitar Dr. la Universitatea Națională de Muzică din București și membră de onoare a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SIMC).

A obținut Premiul al II-lea la Concursul de Pian de la Caltanissetta (Italia), Premiul Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică (ATM) pentru interpretarea muzicii românești, cât și o serie de premii în domeniul muzicii de cameră și al acompaniamentului de lied.

Pianista Inna Oncescu împreună cu mezzosoprana Claudia Codreanu formează un duo de mai bine de zece ani, timp în care au abordat un repertoriu foarte larg, de la lieduri de Mozart, Schubert, Schumann, Brahms, Fauré, Wolf, Rachmaninov, Ravel, Debussy, Enescu și până la cele ale compozitorilor contemporani.

Clarinetistul Emil Vișenescu a studiat, de asemenea, la Universitatea de Muzică bucureșteană, sub îndrumarea profesorilor Ioan Cudalbu și Valeriu Barbuceanu. Din 1993 este membru al Orchestrei Filarmonicii „G. Enescu” din București. A absolvit numeroase cursuri de specializare. În perioada 2000-2002 a studiat cu Ernesto Molinari la Universitatea din Berna-Biel. Măiestria sa a fost apreciată de-a lungul timpului prin acordarea mai multor premii. Emil Vișenescu este un membru activ al scenei naționale și internaționale, susținând o serie de concerte, atât în calitate de solist, cât și ca membru al unor ansambluri.


Adriana Nițu