Arhivă : Cronici Înapoi

Medalion Doru Popovici la Palatul Cantacuzino

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2010 , ora 14.32
Aula Palatului Cantacuzino a găzduit în data de 17 februarie 2010 un Medalion Doru Popovici cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate artistică a acestuia și a 78 de ani de viață. În debut, muzicologul Viorel Cosma a prezentat publicului activitatea critică și muzicologică a aniversatului. Primul moment muzical a fost asigurat de soprana Irina Ionescu și de pianista Viorela Ciucur. Am ascultat lieduri pe versuri de George Topârceanu și George Bacovia, potrivite sensibilității artistice a Irinei Ionescu, precum și „Două imnuri bizantine” pe un text liturgic străvechi. Acestea din urmă au surprins prin combinația neobișnuită între timbrul de soprană și textul liturgic.

Muzicologul și criticul muzical Petre Codreanu a prezentat în continuare personalitatea componistică a maestrului Doru Popovici, subliniind expresivitatea, calitățile de melodist și combinația între limbajul contemporan și cel ancorat în tradiție.

În final au urcat pe scenă soprana Mirela Zafiri și pianista Ana Maria Ciornei, cu o selecție de lieduri din perioada timpurie a creației compozitorului (versuri de Lucian Blaga), perioada dodecafonică (versuri de Tudor Arghezi) sau din etapa de sinteză a ultimilor ani (versuri de Pușkin și Doru Popovici). Întreg programul a fost marcat de un profund dramatism, specific de altfel creației maestrului, pentru final fiind păstrate liedurile pe versuri de Mihai Eminescu, ce au încercat să aducă o umbră de speranță și optimism. Interpretarea plină de patos și bogată în gestică a Mirelei Zafiri m-a făcut însă să confund pentru câteva momente recitalul de lied la care mă aflam cu un spectacol de operă.

Încheiem această scurtă cronică cu o concluzie a compozitorului Doru Popovici: „Era să nu-mi mai recunosc muzica, deoarece interpretările au recreat-o, făcând-o și mai frumoasă.”
Andreea Chiselev