Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară

Publicat: miercuri, 30 Iunie 2010 , ora 14.38

29 iunie 2010 - la Sala mică a Ateneului Român a avut loc ultimul  concert al Stagiunii de marți seara, mai precis un recital susținut de doi tineri muzicieni – Tudor Andrei – vioară și John Paul Ekins – pian.

Programul a cuprins Sonata în re major pentru vioară și pian de Jean-Marie Leclair, Sonetul 47 după Petrarca de Franz Liszt, Sonata nr.6 pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe, Deuxième étude de Sonorité de François Morel, Sonata nr.2 în La major pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Dansuri românești de Béla Bartók.


Tudor Andrei
s-a născut la Bârlad, în 1985, într-o familie de muzicieni. A început studiul viorii în orașul natal, a continuat la Liceul “George Enescu” din București cu profesorii Beno Schwartzman, Olivia Papa, Laurențiu Onose și a urmat un an la Universitatea Națională de Muzică din București. Începând din 2005 este student la Royal Academy of Music din Londra, la clasa violonistului Remus Azoiței.

Tânărul violonist a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, iar în 1999 a obținut prestigiosul Premiu I la Concursul internațional de la Genova, desfășurat în cadrul Academiei de Muzică “Nicolo Paganini”. A participat, de asemenea, la cursurile de măiestrie susținute de violoniștii Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Șerban Lupu.

În 2005, Tudor Andrei a concertat în Germania, iar în Marea Britanie, începând din același an, până în prezent, a susținut recitaluri și concerte la Royal Academy of Music, London Eye, White Hall, St. John’s Square, St. Jame’s Church, Duke’s Hall, Institutul Cultural Român din Londra. În 2006, tânărul violonist a debutat la St. Martin’s in the Fields, debut urmat de invitații din partea Comisiei Europene de a cânta cu diferite ocazii, evoluțiile sale fiind transmise pe posturile TV Rai Uno, BBC, rețeaua TV a Comisiei Europene și la posturi din România.

Violonistul Tudor Andrei este membru al fundațiilor culturale “Henri Coandă” și “Remember Enescu” din România, iar la Asociația “Românca Society” de la Londra, are propriul său proiect, denumit “Art Group”, prin care organizează evenimente culturale cu artiști români din Marea Britanie.

Pianistul John Paul Ekins a absolvit în 2009 Royal College of Music din Londra, unde a studiat cu John Barstow și este bursier la Guildhall School of Music and Drama, pentru a urma cursuri postuniversitare. A concertat în Anglia, Irlanda, Italia, Germania, România, Norvegia, Franța, Elveția, Polonia, Spania, Cehia, iar interpretările sale au fost difuzate de BBC. Având o activitate intensă în genul cameral, tânărul pianist este membru al Erato Piano Trio, ansamblu care a caștigat Anglo-Czechoslovac Trust Competition, iar în prezent realizează înregistrarea integralei triourilor cu pian de Haydn la Paris.

Pianistul John Paul Ekins este premiat la concursuri internaționale prestigioase, precum: “Amy Brant”, “San Sebastian” și “Oxford”. Printre scenele renumite unde a concertat se numără Symphony Hall Birmingham, Wigmore Hall, Steinway Hall, St.Martin-in-the-Fields, Hollywell Music Room Oxford, Tonhalle Zürich, Martinu Hall Praga. A urmat cursuri de măiestrie cu Levon Chilingirian, Bernard Greenhouse, Leonid Gorokhov, Salvatore Accardo, Peter Donohoe, Martino Tirimo, Leslie Howard, Joan Enric Lluna, cvartetele Brodsky și Chilingirian.

Ca solist, în stagiunea curentă, tânărul muzician a colaborat cu Wandsworth Symphony Orchestra, Earling Youth Orchestra, Sutton Symphony Orchestra și altele și a primit o bursă în Germania, pentru a studia cu pianistul Bruno Leonardo Gelber.


Atât în lucrările pentru vioară și pian, cât și în cele solistice, cei doi tineri muzicieni au realizat interpretări dintre cele mai reușite, dovedind măiestrie tehnică și interpretativă, dar și volubilitate și naturalețe, calitați indispensabile celor ce aspiră la cele mai înalte “performanțe” artistice.

Viziunea celor doi instrumentiști asupra lucrărilor prezentate a avut un bun efect asupra publicului, astfel că recitalul s-a încheiat în aplauze entuziaste, iar reușita acestui spectacol aduce, pe lângă nostalgia unui lucru încheiat, speranța că la toamnă vom avea parte de concerte cel puțin la fel de bune ca în stagiunea ce tocmai s-a încheiat.
Adriana Nițu