Arhivă : Cronici Înapoi

Alban Berg, celebrat în cadrul Festivalului «Wiener Festwochen»

Publicat: luni, 21 Iunie 2010 , ora 14.45
Se împlinesc anul acesta 125 de ani de la nașterea și 75 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului Alban Berg, reprezentant al noii școli de compoziție întemeiate de Arnold Schönberg la Viena, la începutul secolului trecut. Muzicianului i-a fost dedicată o serie de concerte în cadrul festivalului Wiener Festwochen, care se desfășoară între 14 mai și 20 iunie 2010, în capitala Austriei. Concertul din 16 iunie a fost poate cel mai impunător datorită renumelui interpreților: Pierre Boulez a dirijat ansamblul parizian de muzică nouă "Intercontemporain", soliști au fost pianista Mitsuko Uchida și violonistul Christian Tetzlaff.

Am ascultat Concertul de cameră pentru vioară și pian de Alban Berg, scris între 1923 și 1925, precedat de lucrări majore ale compozitorilor Franco Donatoni, Karlheinz Stockhausen și György Ligeti, care au dezvoltat mai târziu tehnica și estetica serialismului.

Pentru mine, piesele de Stockhausen și Ligeti au adus o binevenită contrapondere expresivă la muzica fragmentată, cerebrală, a Concertului de Berg. Am savurat piesa Kontrapunkte de Stockhausen și Concertul de cameră pentru 13 instrumente de György Ligeti într-o interpretare demnă de comparația cu unicate din arta plastică japoneză, minuțios și exact alcătuite, la care aș dori să adaug o observație de ordin general, și anume că sărbătorirea lui Alban Berg a adus pe scenă și lucrări scrise mai târziu, publicul fiind într-un fel antrenat să găsească răspunsuri personale la întrebările lansate de muzica lui Berg la începutul veacului trecut.

Haiganuș Preda-Schimek