Arhivă : Cronici Înapoi

Turneul 'Stradivarius' s-a încheiat în aplauze entuziaste

Publicat: luni, 31 Mai 2010 , ora 11.33

Cea de-a treia ediție a turneului național "Stradivarius", susținut pe parcursul lunii mai 2010 de violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Horia Mihail, s-a încheiat marți, 25 mai 2010, în Studioul "Mihail Jora" în aplauzele unui public deopotrivă entuziast și emoționat. Dacă la baza acestui succes a stat o "rețetă", printre "ingrediente" s-au numărat cu siguranță profesionalismul și devotamentul față de o cauză nobilă ce s-a materializat într-o campanie socială destinată strângerii de fonduri pentru ajutorarea copiilor hipoacuzici din țara noastră.

Nu era nevoie de o imaginație bogată pentru a descoperi în cele două instrumente două "personaje" muzicale diferite și totuși complementare: responsabil pentru incisivitatea și virtuozitatea "colerică" ale viorii a fost Alexandru Tomescu, în timp ce pianistului Horia Mihail i-a revenit rolul personajului echilibrat. De la lirismul și hotărârea sugerate de muzica primei Rapsodii de Bartók, "jocul" sinuos din Sonata în Re major de Prokofiev și pasiunea înflăcărată a Havanaisei de Saint-Saëns, de la nostalgia de sorginte iberică - din Introducere și Tarantella de Sarasate, până la sensibilitatea și curajul ilustrate în muzica Polonezei în Re major de Wieniawski - programul recitalului s-a asemănat unui "mozaic" al trăirilor umane; totodată, începutul Scherzo-ului de Brahms - mimat și cântat - a avut, de asemenea, un efect puternic asupra publicului.

Permanenta oscilare între caracterul introvertit și cel extrovertit mi-au adus aminte de "Dramma giocoso" - motto-ul pe care Mozart l-a scris la începutul operei Don Giovanni. Și trebuie să recunosc: deși am pierdut numărul bisurilor pe care Alexandru Tomescu și Horia Mihail le-au oferit în finalul serii, am rămas pentru mult timp sub impresia puternică a mesajului transmis prin intermediul muzicii: acela că bucuria pe care o faci celorlalți devine propria ta bucurie.

Alexandra Cebuc