Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 19 Mai 2010 , ora 14.29

Un nou recital din cadrul Stagiunii de marți seara a avut loc marți, 18 mai 2010, în Sala Mică a Ateneului Român, recitalul fiind organizat în parteneriat cu Fundația "Prietenii muzicii - Serafim Antropov". Protagonist: tânărul violoncelist Andrei Ioniță, acompaniat la pian de Raluca Cimpoi-Iordachi.

La vârsta de numai 16 ani, Andrei Ioniță s-a remarcat deja în numeroase concursuri naționale și internaționale, având în același timp o bogată activitate interpretativă ca solist și ca membru al cvartetului "Cellissimo Junior" înființat de Marin Cazacu.

În programul serii s-au aflat două lucrări de referință în literatura pentru violoncel: Sonata nr.1 op.38 în mi minor de Brahms și Sonata op.40 în re minor de Șostakovici. Prima dintre ele a oferit posiblitatea Ralucăi Cimpoi-Iordachi de a demonstra că rolul pianului în cadrul unui ansamblu cameral este cu mult mai mult decât cel de simplu acompaniator. Andrei Ioniță a reușit să reliefeze expresivitatea și dramatismul sonatei lui Brahms, într-o interpretare sigură, dar plină de sensibilitate.

Sonata pentru violoncel și pian de Șostakovici a solicitat interpretului precizie în pasajele de virtuozitate și contraste dinamice variate. Pe lângă acestea, Andrei Ioniță a pus în valoare timbrul părtunzător al violoncelului pe toată întinderea instrumentului și, nu în ultimul rând, a oferit muzicii acea doză de tensiune și energie necesară unei interpretări valoroase.

Calități precum muzicalitatea și precizia tehnică nu au trecut neobservate de către public, tânărul Andrei Ioniță oferind în final două bis-uri: Piesă în formă de habaneră de Maurice Ravel și o piesă a compozitorului Sulkhan Tsintsadze, în caracter popular georgian.


Andreea Chiselev