Arhivă : Cronici Înapoi

Turneul Stradivarius 2010

Publicat: luni, 3 Mai 2010 , ora 15.27

În România există aproximativ 30.000 de surdo-muți care nu au privilegiul de a ști ce înseamnă sunetul. Din fericire există artiști care au descoperit că le stă în putere să schimbe ceva. Marți, 4 mai 2010, se deschide cea de-a treia ediție a Turneului  Național Stradivarius, care în acest an și-a asociat o nouă misiune socială: Alexandru Tomescu și Horia Mihail vor cânta pentru copiii surzi.

Așa am aflat și eu că în România se nasc anual 150 de copii hipoacuzici. Dacă în acest an melomanii vor fi la fel sau poate și mai generoși decât anul trecut - când prin turneul Stradivarius, cei doi artiști au strâns 120.000 de euro pentru Asociația Nevăzătorilor - atunci anul acesta 3.000 de copii surzi ar putea beneficia de proteze auditive astfel încât să ajungă să afle ce este muzica; un lucru atât de accesibil nouă, de ale cărui frumuseți ne bucurăm zilnic.

Parteneri ai acestui proiect sunt Radio România – instituție reprezentată la conferința de presă organizată luni, 3 mai 2010, cu ocazia deschiderii turneului de Maria Țoghină, Președinte-Director General și Asociația „Tășuleasa Social”, reprezentată de Alin Uhlmann Ușeriu.

Cei doi protagoniști ai turneului ne-au surprins ca de obicei prin comunicarea foarte relaxată cu jurnaliștii și prin adecvarea discursului lor la realitatea contemporană. Vioara Stradivarius Elder-Voicu este deja un brand, un brand care simbolizează spontaneitate, virtuozitate, implicare, generozitate, entuziasm. Este nu doar instrumentul prin care Alexandru Tomescu reușește să își impresioneze publicul, ci este și un instrument folosit pentru a dărui bucurie, pentru a demonstra tuturor că muzica ne face mai buni și mai preocupați de binele celor din jur. Și, dacă eu nu v-am convins, atunci sigur o va face filmul realizat de cei doi muzicieni.

Nu intru în detalii, să nu vă stric surpriza. Este suficient să intrați pe site-ul www.turneulstradivarius.ro sau pe pagina de Facebook a lui Alexandru sau a lui Horia și veți putea urmări clipul intitulat “Ați auzit de mine?”.


Iar acum, iată ce ne-a declarat, la finalul conferinței, Maria Țoghină, Președinte-Director General Radio România:

«Societatea Română de Radiodifuziune este un partener tradițional al unor astfel de proiecte; din punctul nostru de vedere, este un proiect care confirmă faptul că Radio România promovează cultura de calitate, sprijină valorile autentice.

Cei doi artiști care fac parte din echipa Radio România sunt excepționali, de o virtuozitate recunoscută la nivel internațional. Suntem mândri să fim parte din acest proiect și sperăm ca în urma turneului Stradivarius o parte din copiii hipoacuzici să reușească să asculte Radio România și - de ce nu - Radio România Muzical în special, să descopere sunetul muzicii.

Este pentru noi o provocare extraordinară și o confirmare a faptului că, iată, atunci când te implici în proiecte sociale, poți să rezolvi câteva dintre problemele cu care se confruntă publicul pentru care noi existăm.»


Pianistul Horia Mihail:

«Ca de fiecare dată, fiecare prim concert al unei serii este cel mai dificil. Programul pe care l-am pregătit este nou, nu am cântat niciodată împreună cu Alexandru piesele pe care le vom prezenta în următoarea lună. Să răspund și într-o notă puțin mai serioasă, mă gândesc că acest turneu va reprezenta un nou succes al violonistului Alexandru Tomescu, al pianistului Horia Mihail, al Asociației Culturale Accendo, atât din punct de vedere muzical, cât și din punct de vedere social.

Campania pe care am asociat-o Turneului Național Stradivarius din acest an este aceea de a strânge fonduri pentru copiii cu probleme de auz din România, 3.000 la număr. Sperăm să fie o campanie de succes care să ajute pe cât mai mulți dintre acești copii.»

Iată, în următoarele rânduri, programul celei de-a treia ediții a Turneului Stradivarius:

Bacău - marți, 4 mai 2010, ora 18,30 -  Ateneu;

Onești - joi, 6 mai 2010, ora 18,00 - Biblioteca Municipală "Radu Rosetti";

Brașov - luni, 10 mai 2010, ora 19,00 - Cercul Militar;

Sibiu - miercuri, 12 mai 2010, ora 19,00 - Sala Thalia;

Baia Mare - vineri, 14 mai 2010, ora 19,00 - Liceul de Artă;

Bistrița - sâmbătă, 15 mai 2010, ora 19,00 - Sinagoga;

Timișoara - marți, 18 mai 2010, ora 19,00 - Sala "Capitol";

Constanța - joi, 20 mai 2010, ora 19,00 - Teatrul Național;

Pitești - vineri, 21 mai 2010, ora 19,00 - Casa de Cultură a Sindicatelor;

București - marți, 25 mai 2010, ora 19,00 - Sala Radio.


Petra Gherasim