Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam Emilia Comișel

Publicat: duminică, 18 Aprilie 2010 , ora 18.34
S-a stins din viață în dimineața zilei de duminică, 18 aprilie 2010, la vârsta de 97 de ani, Emilia Comișel, eminentă reprezentantă a etnomuzicologiei românești, o foarte apreciată profesoară. În calitate de folclorist, a cules un bogat tezaur muzical românesc (peste 9000 de melodii), realizând valoroase sinteze analitice, estetice și sociologice ale particularităților domeniului muzicii populare balcanice, dar și din Canada sau America de Nord. Discipol apropiat al savantului Constantin Brăiloiu, Emilia Comișel a realizat o importantă restituire a gândirii întemeietorului etnomuzicologiei, prin editarea completă a operelor sale. Totodată, ca cercetător, a participat la numeroase congrese internaționale de specialitate, devenind membru al prestigioaselor International Folk Music Council-Londra, International Musicological Society-Basel, Société Française d'Anthropologie-Paris, Asociația culturală română "George Enescu"-Montreal. Pentru meritele sale ca etnomuzicolog, Emilia Comișel a fost distinsă cu Ordine ale statului român, Premiul Academiei Române, Premii de creație științifică și Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Timp de trei decenii, Emilia Comișel a fost o eminentă profesoară de Folclor la Universitatea Națională de Muzică din București.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Octavian Lazăr Cosma: Cultura românească înregistrează o imensă pierdere o dată cu încetarea din viață a eminentei profesoare-etnomuzicolog Emilia Comișel, care s-a stins la o venerabilă vârstă. Este o personalitate marcantă, care a dat țării noastre numeroase culegeri de folclor, de cântece populare, numeroase cărți și studii. Emilia Comișel fost o extraordinară profesoară la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" și a activat alături de alți folcloriști ca Mariana Kahane, Gheorghe Ciobanu și Tiberiu Alexandru; a ilustrat și a făcut din știința cercetării muzicii populare o disciplină riguroasă - o dovedește și Cursul său de folclor - și, în totalitate, se poate aprecia că a adus o contribuție deosebită la cunoașterea patrimoniului nostru străvechi muzical.

Alexandru Bădulescu: Am avut prilejul să fiu studentul Emiliei Comișel în perioada 1960-1964 și a colaboratorului său, Vasile Dinu. Era un om care stăpânea deplin această nobilă activitate: cercetarea creației noastre folclorice. Avea întotdeauna un limbaj care trezea în fiecare student dorința de a aprofunda această disciplină, care ne ajută să cunoaștem din vechime cântecul nostru popular, începând cu genurile foarte vechi - colindul, bocetul, doina, balada - și terminând cu cântecele care au apărut în decursul istoriei noastre naționale. Emilia Comișel era foarte apropiată de studenți și dorea să lucreze pentru a pune în valoare acest tezaur de nestemate al cântecului, dansului și portului popular.