Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 31 Martie 2010 , ora 15.02

La Sala mică a Ateneului român au răsunat numeroase aplauze și strigăte de "bravo" în seara zilei de 30 martie 2010, în urma recitalului susținut de soprana Valentina Naforniță. Invitat a fost tenorul Vlad Miriță, iar la pian Alexandru Petrovici.

Programul a cuprins Aria Iolantei din opera Iolanta și liedul Ia li v pole da ni travushka bila de Piotr Ilici Ceaikovski, Cavatina Luciei din opera Lucia di Lamermoor de Gaetano Donizetti, Cântec spaniol de Joaquin Turina, Aria Laurettei din opera Gianni Schicchi, Aria Magdei din opera La Rondine și Aria lui Mimi din opera Boema de Giaccomo Puccini, liedul Les filles de Cadix de Leo Delibes și Boleroul Elenei din opera Vecerniile siciliene de Giuseppe Verdi.

Valentina Naforniță a absolvit Colegiul de muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău, iar din 2006 este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, secția canto. A susținut concerte la Filarmonica Națională și la Teatrul de operă și balet din Chișinău, precum și la Ateneul Român, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Adrian Butterfield, Daniel Jinga. Este laureată a concursurilor "Premiile Orange pentru tinerii muzicieni", "Mariana Nicolesco", "Mihail Jora", "Marțian Negrea", "Ionel Perlea", "Vacanțele muzicale de la Piatra Neamț", "Ion Dacian".

Pentru realizarea unor spectacole a colaborat cu Opera Națională Română, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, iar în prezent, este artist liric al corului "Accoustic".

Invitatul serii, tenorul Vlad Miriță a interpretat canțoneta Core' ngrato de Salvatore Cardillo, Aria lui Pinkerton din opera Madame Butterfly de Giaccomo Puccini, apoi, împreună cu soprana Valentina Naforniță, duetul O soave fanciulla din opera Boema de Giaccomo Puccini.

Cei doi artiști au fost acompaniați de Alexandru Petrovici, care a urmat secțiile pian și canto ale Universității Naționale de Muzică din București. A continuat cu studii post universitare de canto și dirijat de orchestră, precum și cursuri de măiestrie cu soprana Mi Soun Choi, cu pianistul Günter Ludwig, cu soprana Mariana Nicolesco și cu dirijorul Alberto Zedda. A obținut numeroase premii la concursuri de interpretare solistică, precum și de acompaniament. A susținut foarte multe recitaluri atât în țară, cât și peste hotare și a avut o intensă activitate de acompaniator.

În 1997, Alexandru Petrovici a fost angajat corepetitor la Opera Națională din București, iar din 1998 este cadru didactic la Universitatea Națională din București. A realizat înregistrări radio și discografice și a colaborat cu mari artiști, dintre care îi amintim pe Franco Zefirelli, Alberto Zedda, Roberto Alagna, Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Mariana Nicolesco și mulți alții.


În seara de 30 martie 2010, pe scena Sălii mici a Ateneului Român, soprana Valentina Naforniță a reușit un recital excepțional, dovedind calități native deosebite, dar și o evidentă migală în realizarea actului artistic, care, desigur provine dintr-o muncă asiduă. Vocea strălucitoare și egală pe toată întinderea sa a fost dublată de o sensibilitate ieșită din comun, naturalețe, dar și de un rar talent actoricesc. Desigur și susținerea extrem de atentă și sensibilă a pianistului Alexandru Petrovici a condus la succesul recitalului. Un asemenea talent, ca cel pe care îl posedă soprana Valentina Naforniță, este un lucru rar și de aceea, extrem de prețios.

Adriana Nițu