Arhivă : Cronici Înapoi

Lecția micului meloman la Muzeul Național George Enescu

Publicat: marți, 23 Martie 2010 , ora 10.46

În data de 19 martie 2010 a avut loc la Muzeul Național "George Enescu" din capitală o nouă emisiune-spectacol Lecția micului meloman. Sub privirile îngăduitoare ale Ecaterinei Cantacuzino, soacra celebrei Maruca Cantacuzino, peste 20 de copii au năvălit curioși în Salonul Cantacuzin, ornat baroc roccoco cu îngerași, instrumente muzicale și o sumedenie de alte ornamente care împreună formează așa numita împărăție a sunetelor, peste care a domnit desigur, așa cum au ghicit și copiii, George Enescu.

În acest decor somptuos și plastic, cele două elfe, Arieta și Pochettina, adică Simona Tănascu și Maria Monica Bojin, împreună cu Ton Piticoton, adică Alina Teianu au conversat cu Dragonul galben, cel ce stăpânește Regatul ploilor și care era foarte supărat fiindcă i-a murit râul. Care râu? Râul lui, un râu ca și Vltava, lucrarea muzicală a lui Bedrich Smetana. Am fost cu toții curioși dacă muzica poate trezi la viață un râu mort, cum era cel al dragonului. Din păcate nu a fost chiar așa ușor, fiindcă au avut loc o sumedenie de peripeții. Întâi Dragonul a luat-o pe Pochettina și a dus-o în regatul său. Apoi, dintr-o dată, Pochettina a dispărut, iar Arietta și Ton Piticoton au pornit pe o farfurie zburătoare, împreună cu copiii, desigur, în căutarea ei. Și ce vârtej, ce amețeală, pentru că Ton Piticoton nu prea știa să piloteze aparatul. Când în sfârșit au ajuns, ce să vezi, dragonul o ținea prizonieră pe Pochettina. "Du-te și salveaz-o!" i-au strigat copiii Arietei. Dar parcă poți să te pui cu un dragon galben și supărat! Și care în plus mai e și puțintel greu de cap. În final, totul s-a terminat cu bine. Elfele au reușit să trezească râul cu muzica lui Smetana, iar copiii, și până și prostănacul de Dragon au învățat o mulțime de lucruri interesante despre Bedrich Smetana, despre poemul său "Patria mea" și mai ales despre lucrarea Vltava. Totul e bine când se termină cu bine, nu? Asta îi dă unei povești veridicitate, iar unei lecții, mai ales uneia despre muzică, un farmec în plus.

Putem spune, judecând după reacția entuziastă a copiilor că această lecție spectacol, prima dintr-un proiect ce se va desfășura în cele trei case memoriale de care se leagă viața lui George Enescu, a fost un succes. Pentru cei interesați să urmărească și alte povești muzicale, următoarele ediții ale emisiunii spectacol "Lecția micului meloman" se vor desfășura la Muzeul Enescu din Sinaia în data de 16 aprilie și Casa memoială Enescu de la Tescani, în data de 4 iunie.


Ioana Marghita