Arhivă : Cronici Înapoi

Deschiderea celei de-a doua stagiuni Muzica la Palatele Brâncovenești

Publicat: miercuri, 10 Martie 2010 , ora 14.33
Toți iubitorii muzicii clasice știu că anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Frédéric Chopin, celebrare ce a prilejuit deja numeroase manifestări dedicate creației compozitorului. În acest context a avut loc și deschiderea celei de-a doua stagiuni Muzica la Palatele Brâncovenești din 7 martie 2010, de la Palatul Mogoșoaia, prin recitalul tânărului pianist polonez Piotr Szychowski, care a marcat totodată și inaugurarea noului pian Essex-Steinway.

Recitalul lui Piotr Szychowski, apreciat în prezentarea de pe site-ul Institutului Polonez ca fiind unul dintre liderii noii generații de pianiști din Polonia, a cuprins mai multe lucrări de Frédéric Chopin, între care valsuri, mazurci și o poloneză. Szychowski ne-a amintit de nevoia pe care o simțim toți de a asculta din când în când o muzică atât de directă, ce exprimă sentimentele deschis și fără stânjeneala impusă de cinismul secolului XX. Acesta ne-a arătat mai multe fațete ale lui Chopin: de la apogiaturi spumoase și ușoare ca un fulg la momente lirice, meditative, grele. Recitalul s-a încheiat cu celebrul Scherzo op. 39 în do minor, care a făcut publicul venit în număr foarte mare la Mogoșoaia să nu se mai poată opri din aplauze.

Ce înseamnă însă muzica lui Chopin pentru Piotr Szychowski?

Piotr Szychowski: În muzica lui Chopin se întâmplă un lucru foarte interesant. Ea are încărcătura spiritului polonez și slav, ceea ce o face îndrăgită de noi, polonezii, în primul rând, dar și de toate popoarele slave care vibrează la asemenea muzicalitate. În același timp, însă, este universală. Și această calitate o face să fie apreciată, îndrăgită și dorită de iubitorii de muzică din toată lumea, inclusiv din Asia, tocmai pentru că îmbină acest specific polonez, slav, cu universalitatea care este specifică marii muzici, de orice compozitor ar fi ea creată.

Următorul concert din cadrul Stagiunii Muzica la Palatele Brâncovenești va avea loc în 21 martie și va fi dedicat de asemenea celor două mari aniversări ale acestui an: împlinirea a 200 de ani de la nașterea compozitorilor Frédéric Chopin și Robert Schumann.
Andra Ivănescu