Arhivă : Cronici Înapoi

''Amadeus'' - o nouă premieră

Publicat: joi, 4 Martie 2010 , ora 10.13
O nouă premieră - 2 martie 2010, în Foaierul Galben al Operei Naționale București, seria spectacolelor din cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess". Amadeus este rezultatul împletirii muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart cu fragmente extrase din piesa de teatru omonimă, semnată de Peter Schaffer, dar și din corespondența compozitorului austriac.

Pusă în scenă de tânărul regizor Marcel Țop, inițiativa a însemnat totodată și o dovadă că din cinci soliști ai Operei bucureștene, membrii unui grup coral și cei ai unui cvartet cu pian - conduși dirijoral de Ciprian Teodorașcu, poate fi construită o poveste melancolic-tragică, în care nu știi sigur cine este "victima" - Mozart sau Salieri? - personaje ce au fost interpretate de actorii Răzvan Oprea, respectiv Marius Bodochi.

Un spectacol despre invidie și mediocritate la intensitate maximă, în care actorul Marius Bodochi - pe care am avut prilejul să-l admirăm și în postura de cântăreț - a reușit să se transforme, aparent foarte ușor, dintr-un Salieri bine intenționat și serviabil într-unul răzbunător, capabil să ucidă. Dacă ar trebui să rezum spectacolul "Amadeus" în câteva cuvinte, le-aș alege pe următoarele: expresivitate, forță și profesionalism.


Alexandra Cebuc