Arhivă : Cronici Înapoi

Au început Austrian Hours în Green Hours

Publicat: joi, 28 Ianuarie 2010 , ora 12.53
Joi, 28 ianuarie 2010, a avut loc în "Green Hours" din Bucuresti primul concert din seria Austrian Hours, program ce va continua pâna pe 17 martie. Am putut asculta deci duo-ul austriac Dyas, din care fac parte acordeonistii Drenska Yova din Bulgaria si Andrej Serkow din Ucraina.

Muzica lor este una în care nu o data s-a simtit acea tristete slava, dar care este plina de energie si are pulsul tangoului argentinian. Cei doi au de fapt o pregatire clasica si acest lucru s-a simtit - este vorba despre o anume rigoare, o precizie care le caracterizeaza stilul.

În primele melodii pe care le-au cântat s-a simtit mai degraba influenta estica decât cea vestica. Melodia Oktoberschatten - "Umbre de octombrie" - m-a dus direct într-un film polonez si într-o poveste pe care numai un Kieslowski ar putea s-o creioneze; sau poate un Godard.

Au continuat însa influentele de jazz si am ajuns în alt film cu o Bossa Nova (titlul piesei) din Odessa care aducea mai mult a tangou si cu un vals estic în care poliritmia aducea o atmosfera destul de greoaie.

În partea a doua am putut auzi si melodia care da titlul albumului de debut al duoului - Together, dar si o prelucrare dupa o melodie populara ucraineana, alte melodii cu influente de jazz si Basso Ostinato. Aceasta piesa, pe care au reluat-o la final, sub forma de bis, m-a facut sa-mi închipui un bar francez dintr-un film american, combinatia de ritmuri si melodii preluate din blues, jazz, swing si cântate la doua acordeoane parând o parodie a stilului sansonetelor.

Si astfel s-a încheiat prima seara din cadrul proiectului Austrian Hours at Green Hours. Urmatorul concert va avea loc joi, în data de 11 februarie, începând cu ora 21.00.
Andra Ivanescu