Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2010 , ora 16.15
Primul concert din 2010, inclus în cadrul Stagiunii de marti seara de la Sala Mica a Ateneului bucurestean, l-a adus în prim-plan pe tânarul pianist brasovean Dragos Dimitriu.

Un recital, care a cuprins 4 studii op.10 - numerele 3, 4, 5 si 10, doua Scherzo-uri - nr.1 op.20 în si minor si nr.4 op.54 în Mi major de Frederic Chopin, iar dupa o scurta pauza - Variatiuni op.24 de Johannes Brahms pe o tema de Haendel.

Dragos Dimitriu s-a nascut în 1991 la Brasov, a urmat liceul teoretic "Johannes Honterus" si Liceul de arta "Tudor Ciortea" din orasul natal, iar în prezent se afla sub îndrumarea profesoarei Corina Ibanescu.

Intre 2003 si 2008 a obtinut 30 de premii la concursuri nationale si internationale, dintre care: George Georgescu (Tulcea), Orpheus (Târgu Jiu), Mozart (Târgoviste), Ina Macarie (Bucuresti), Czerny (Piatra Neamt), J.S.Bach (Cluj), precum si la Concursul international de muzica din Fundao (Portugalia, 2007), unde a primit premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese portugheze. Ca urmare, a fost invitat sa sustina recitaluri în Porto, Fundao si Pacos de Brandao.

Tânarul pianist a urmat cursuri de maiestrie cu Frank Wibaut, Augustin Vergara si Horia Mihail. A debutat ca solist în 2008, alaturi de Orchestra Filarmonicii din Ploiesti, dirijor Ion Ionescu-Galati, concertând apoi cu orchestrele filarmonicilor din Brasov, Sibiu, Târgoviste si Botosani si cu Orchestra de camera Radio, colaborând cu dirijorii Romeo Rambu, Ladislau-Petru Horvath si Cristian Brâncusi.

In anul 2003, pianistul Dragos Dimitriu a sustinut o serie de recitaluri în Franta, unde s-a bucurat de cronici entuziaste. In 2008 a obtinut bursa SoNoRo - Interferente, în cadrul Festivalului International de muzica de camera SoNoRo si a fost selectat sa cânte la Muzeul National de Arta Bucuresti.

In mai 2009, a fost invitat sa sustina un recital în cadrul "Galei tinerilor laureati" care a avut loc la Centrul de Cultura Arcus, din judetul Covasna. In tot acest timp, a sustinut recitaluri în tara si în strainatate: Brasov, Bucuresti, Galati, Cluj, Piatra Neamt, Ploiesti, precum si în Austria, Franta, Portugalia.

In recitalul sustinut în prima editie din acest an a Stagiunii de marti seara de la Sala Mica a Ateneului Roman, Dragos Dimitriu a demonstrat ca este înzestrat cu foarte multe din calitatile necesare unui pianist de valoare: o tehnica solida, forta, sensibilitate, o capacitate destul de matura de a trai actul artistic, si lucru deosebit de important, de a-l împartasi cu cei din jur. In mod sigur, vom auzi în viitor lucruri frumoase si interesante despre tânarul pianist.
Adriana Nitu