Arhivă : Cronici Înapoi

Turneul Stradivarius la final - Recital dedicat memoriei pianistului Adrian Tomescu

Publicat: duminică, 17 Mai 2009 , ora 15.56
Turneul "Stradivarius" s-a încheiat duminica, 17 mai 2009, odata cu recitalul sustinut de Alexandru Tomescu si Horia Mihail. Numele lor nu pot fi asociate decât cu superlative, cu atât mai mult cu cât anul acesta, proiectul a avut si o coordonata sociala: banii adunati în urma recitalurilor derulate în 15 orase vor fi folositi pentru construirea Centrului Social si de Reabilitare al Nevazatorilor din Bucuresti.
Cât despre concertul în sine, acesta a fost la înaltimea scopului nobil pe care cei doi muzicieni si l-au propus. Programul artistic a cuprins lucrari de Brahms, Grieg, Wieniawski si Sarasate. Acompaniamentul sigur si pregnant al pianistului Horia Mihail a sustinut sunetul viorii Stradivarius, care, sub arcusul lui Tomescu, a dat nastere unor modulatii subtile si delicate. Aceasta combinatie a smuls ropote de aplauze din partea publicului, caruia i s-a oferit ca bis "Meditatia" din opera "Thaï's" de Jules Massenet; o piesa cu o mare încarcatura sentimentala, având în vedere ca Alexandru Tomescu obisnuia adesea sa o cânte acompaniat de tatal sau, regretatul Adrian Tomescu.

Cei doi artisti merita laudele cuvenite celor care stiu sa îsi apropie publicul asa cum nu multi o fac si, pe deasupra, se implica atât de activ în promovarea muzicii clasice în rândul tuturor categoriilor de vârsta.
Gratie lui Alexandru Tomescu si lui Horia Mihail, publicul a avut parte de o seara splendida, iar nevazatorilor li s-a dat lumina sperantei de a avea în sfârsit un centru specializat în problemele lor.

În continuare, iata câteva opinii ale spectatorilor, consemnate la finalul recitalului:

"Prima data i-am auzit pe Alexandru Tomescu si pe Horia Mihail în trio împreuna cu Razvan Suma. Sincera sa fiu, atunci l-am remarcat pe pianist, pe Horia Mihail. Astazi, însa, protagonistul a fost Alexandru. Lucrarile care s-au cântat mi se pare ca i se potrivesc foarte bine, mai ales sonata de Grieg a fost pasionala. Vioara Stradivarius îl ajuta foarte mult. El a studiat cu maestrul Gheorghiu, iar asta se vede, are un sunet si un control asupra instrumentului foarte bune."

Valentina Botnar, studenta

"Mi s-a parut foarte, foarte emotionant. Mi-a placut în special sonata de Grieg."

Diana Dragu, lucreaza în comunicare

"A fost foarte interesant concertul, mi-a facut o impresie deosebit de buna. Am fost impresionata de faptul ca violonistul a avut puterea si taria sa cânte dupa ce în urma cu doua zile si-a pierdut tatal. "

Rodica Sot, profesoara

Petra Gherasim