ACUM:
23.00
Interpretul zilei
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara - Cello show (1), Cvartetul Cellissimo junior

Publicat: marți, 7 Octombrie 2008 , ora 16.11
7 octombrie 2008 ... Atmosferă caldă în Sala Mică a Filarmonicii "George Enescu" din București

Primul concert al "Stagiunii de marți seara" a fost un adevărat "cello show", cum l-a numit artistul și profesorul Marin Cazacu, pe care l-am gasit printre elevii sai înainte de intrarea publicului. Urmarindu-i, atragând atenția asupra unui "la", sau a unui "mi" înainte de marea confruntare, maestrul primea raspuns de muzicalitate iradiind dinspre Ștefan Cazacu (fiul său) și Andrei Ioniță din București (14 ani), Kesckes Aved Csilla din Târgu Mureș (15 ani) și Horațiu Ludușan din Cluj Napoca (14 ani). Tinerii s-au cunoscut la cursurile de măiestrie susținute la Sinaia de prestigiosul violoncelist și de un an se întâlnesc spre a cânta împreună.


Cum s-a cântat


S-a născut astfel un repertoriu de o mare și variată expresivitate, de la nostalgie la comic, de la tristețe la vioiciune strălucitoare, redat cu maturitate, siguranță,... cu artă, de tinerii instrumentiști, care au fost aplaudați și chemați să biseze. De la lucrarea considerată a fi prima, scrisă de Adriano Banchieri în anul 1600, după construirea strămoșului baritonalului instrument, la toate celelalte, compuse de Camille Saint Saëns, Jean Baptiste Barrière, Constantin Dimitrescu, Piotr Ilici Ceaikovski, Paul Constantinescu, David Popper, sau... parodiatul Johann Strauss, piesele au fost savurate, alcătuind un adevărat spectacol sonor bine nuanțat, în redarea oricăreia dintre formulele abordate: solo, duet, terțet, sau cvartet de violoncele.

Plină de farmec și pertinență a fost susținerea pianistică aparținând Ralucăi Cimpoi-Iordachi din Republica Moldova, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București.Înregistrat, concertul va putea fi ascultat la Radio România Muzical, la fel cu celelalte manifestări ale acestei stagiuni destinate tinerilor.
Tatiana Ghenuche Galan