Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emőke Kovács, managerul Filarmonicii „Dinu Lipatti”

Publicat: vineri, 15 Martie 2024 , ora 14.42

Instituțiile muzicale din întreaga țară se află în plină activitate, la mijlocul lunii martie - prilej bun pentru a afla câteva detalii despre stagiunea în curs. Despre concertele ce vor avea loc la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, dar și despre cele ce s-au desfășurat deja, aflăm mai multe de la Emőke Kovács, managerul instituției sătmărene.

Vorbind despre stagiunea în curs, cred că ar trebui să începem cu evenimentele ce s-au petrecut deja. Cum ați descrie reacțiile pe care le-ați primit din partea publicului până acum?

Noi, în ultimii ani, ne-am străduit să diversificăm paleta repertorială. Am reușit și să aducem un altfel de public în sala noastră de concerte, cu mult interes. Pot să mă și laud că deja începem să reușim să facem proiecte sold-out.


Ce înseamnă acest altfel de public?

Un public care încă nu e obișnuit cu muzica clasică. Și încercăm să-l atragem cu muzică de film, cu tango simfonic și compozițiile lui Astor Piazzolla. Aici aș aminti de Analia Selis și Mariano Castro. Dar am avut și invitați, de exemplu, pe Andrei Tudor și pe Irina Baianț în cadrul unui concert dedicat dragostei, în care emoția adusă de sala arhiplină a filarmonicii a contribuit pe deplin la reușita evenimentului muzical. Tot aici doresc să amintesc că muzicienii noștri continuă o serie de concerte educative pentru cei mici, tot un altfel de public, concerte care se pare că sunt o rețetă de succes pentru micii noștri spectatori, veniți în număr din ce în ce mai mare în sala filarmonicii sătmărene.

Deși tentația concertelor cu muzică clasică crossover și pop-opera este mare, concerte care invariabil sunt sold out, instituția noastră își urmează totuși menirea de a păstra la rang înalt interpretarea muzicală clasică. De altfel, achiziționarea unui pian de concert Steinway se încadrează în acest efort de a aduce soliști cu renume pe scena noastră.

Ca o dovadă a acestui lucru, este prezența pe scena noastră a lui Horia Mihail, Eva Garet, Csiki Boldizsar sau Aurelia Vișovan, câțiva pianiști, dar și concertele în care au fost invitați muzicieni consacrați ca Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Răzvan Stoica. Iar printre dirijorii de excepție, aș dori să-i amintesc pe Azis Sadikovic, cu care am fost și la Festivalul „Enescu”, pe Serghei Simakov, pe Paul Mann.


Observ în programul concertelor deja anunțate lucrări diverse și artiști de renume. Cum s-a ajuns la această listă de evenimente atât de atractivă?

Întotdeauna suntem aproape de publicul nostru și suntem foarte atenți la dorințele sale. În același timp, și ținem legătura cu ei, facem jocuri în care pot să-și etaleze dorința, ce le-a plăcut din programele cântate, ce așteaptă... Am pus foarte mare accent și ne străduim să diversificăm paleta repertorială. Și, cum am amintit și înainte, să putem aduce și un altfel de public, să aibă toți locuitorii din Satu Mare o diversitate de concerte în cadrul filarmonicii.

Până la sfârșitul acestei stagiuni vom mai avea, ca și eveniment inedit, „Don Pasquale” în formă de operă în concert, sub bagheta lui Mihnea Ignat. Iar printre numele importante care urmează să participe la concertele viitoare din această stagiune pot să enumăr pe Cristian Mandeal, Junping Qian, Theo Wolters, dar și violonistul Remus Azoiței și Lakatos Robert. Tot ce-i frumos încercăm să aducem la Satu Mare!


Cum anume aflați preferințele publicului, mai exact?

Chiar stăm și de vorbă cu ei, dar avem și un grup al abonaților unde își etalează părerile despre concerte, avem și pe pagina de facebook a filarmonicii, unde acceptăm și chiar și răspundem la toate cererile publicului și ale observatorilor. Foarte simplu procedăm. Dar, în concluzie, nu știu dacă se datorează acestui fapt, pot spune că anul acesta publicul a revenit în sala de concerte. Atât abonamentele, cât și biletele vândute sunt în continuă creștere, fapt ce demonstrează că emoția muzicii trăite pe viu nu poate fi comparată cu absolut nimic.

Interviu realizat de Petre Fugaciu