Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Vlad Mateescu, managerul Filarmonicii din Ploiești

Publicat: miercuri, 13 Martie 2024 , ora 9.40

La Filarmonica "Paul Contantinescu" din Ploiești, stagiunea cu numărul 71 se află în plină desfășurare. Vlad Mateescu, managerul instituției, ne-a oferit mai multe informații despre evenimentele programate în următoarea perioadă, dar și despre artiștii care vor evolua pe scena instituției, într-un dialog purtat cu Sarah Natsis:


Domnule Vlad Mateescu, cum a început anul 2024 pentru Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești și cum au fost primite de către public evenimentele derulate până în prezent?

Știu că poate suna puțin ciudat, dar a început efectiv cu bucurie, ba chiar cu o călătorie muzicală în pași de dans... dar a început cu cea mai mare bucurie a faptului că ușor, ușor, după pandemie și chiar, dacă trecem prin aceste provocări cu toții referitor la problemele geopolitice care ne înconjoară, cumva, sălile au reînceput să fie arhipline, să mergem cu sold out la aproape toate concertele și spectacolele, indiferent că discutăm despre orchestră simfonică, orchestră folclorică, compartimentul de jazz și celelalte compartimente pe care filarmonica le are. Pentru noi, acesta este un semn extraordinar de bun. Ne întoarcem la acea normalitate cu care am fost obișnuiți, aceea de a muta efectiv concertele în săli mai mari.

Chiar pe 11 ianuarie am început un an foarte bun, foarte rodnic, o călătorie muzicală în pași de dans sub bagheta maestrului Radu Postăvaru, dirijorul filarmonicii noastre, care este, bineînțeles alături de Tiberiu Soare, dirijor invitat permanent al orchestrei simfonice.


Cum este structurat programul actualei stagiuni pentru perioada următoare? Pregătiți și noutăți pentru publicul meloman?

Noutățile întotdeauna vor fi la Filarmonica din Ploiești și mi se pare normal să fie așa pentru orice instituție de cultură și de spectacole din România, care ar fi bine cel puțin să se adapteze oricărei situații și publicului în același timp, să mențină un anumit echilibru și să se bazeze clar pe anumite principii în ceea ce privește cultura, educația și dezvoltarea publicului în ceea ce urmăează.

Vă spuneam că Filarmonica din Ploiești este o instituție cumva atipică, nefiind doar o instituție cu orchestră simfonică. Spuneam de orchestră folclorică, de corul filarmonicii, de cvartetul Chronos, compartimentul de jazz cu Ploiești Jazz Trio... Sunt foarte multe compartimente, dar toate aceste compartimente fie lucrează împreună pentru diferite concerte, fie au stagiunile lor. Bineînțeles, orchestra simfonică are cel puțin un concert, dacă nu chiar două, pe săptămână, bazându-ne foarte mult pe soliștii pe care noi îi avem angajați. Mă refer aici la Liviu Prunaru, Remus Azoiței, Diana Ionescu... Sunt foarte multe concerte vocal-simfonice pe care le-am pregătit, printre care Simfonia a IX-a de Beethoven, Recviemul de Mozart, Recviemul de Verdi - sunt lucrări foarte mari, pe care nu le vom face în sala noastră, ci într-o sală apropiată nouă. Este vorba despre Palatul de Justiție, Sala Pașilor Pierduți - este o sală absolut superbă, cu o capacitate de aproximativ 800 de locuri, pe care se pare că reușim să o umplem de fiecare dată și asta ne încurajează foarte mult.

Sunt, inclusiv, festivaluri - în luna august, vom avea o nouă ediție a festivalului de jazz și blues pe acoperișul Primăriei Ploiești, Jazz on the Rooftop - 23-25 august. Ploiești Jazz Festival - 24-27 octombrie. Un festival aflat la prima ediție, 6-8 septembrie - un festival de fusion, care are la bază orchestra simfonică și tot ceea ce ține de partea clasică. Va fi orchestra simfonică în centrul atenției alături de muzică electronică, fie de muzică de film, fie rock simfonic, în diferite formate pe care orice orchestră simfonică va putea fi pusă în scenă. Vom avea și orchestre invitate in țară și din afară. În 29 septembrie, e cea de-a doua ediție a Balului Florilor - un eveniment caritabil pe care-l organizăm la Sala Coloanelor din Palatul Culturii. Este un bal caritabil în beneficiul celor care au mai puține posibilități din județul Prahova și pe care, împreună cu Clubul Rotary și cu Școala de Flori încercăm să-i susținem. Poate un aspect important îl ocupă inclusiv faptul că stagiunea aceasta se va încheia undeva în luna iunie, repetând concertul de închidere de stagiune inclusiv la Viena, cu un concert deosebit, cu mulți soliști tineri de data aceasta, pe care-i vom duce să concerteze alături de orchestra simfonică la Musikverein, la Viena. Iar în luna iulie vom avea un turneu în Germania, cu minim 4 concerte în diferite orașe.


În data de 8 martie, cu ocazia Zilei Femeii, ați acordat o atenție specială doamnelor și domnișoarelor. Există și alte evenimente similare, până la sfârșitul stagiunii, prilejuite de date din calendar?

Sunt mai multe evenimente. Acel eveniment, în primul rând, nu a fost unul întâmplător, acela de a aduce un pian în centrul orașului și de a oferi flori. Să știți că acel proiect face parte dintr-un proiect mai amplu, un proiect prin care am reușit alături de Clubul Rotary să aducem mai multe pianine în diferite spații convenționale și neconvenționale din orașul Ploiești, în diferite mall-uri, pentru tineri, pentru studenți și pentru oricine vrea să cânte la pian. Astfel, au ocazia, începând din luna martie, în peste 6 locuri din orașul Ploiești, să cânte la pian așa cum vedeți în străinătate, în orice mall sau aeroport. Noi ne-am dorit să aducem acest pian cu povești în sufletul fiecăruia și să dăruim un element de culoare și de iubire prin muzică.

Interviu realizat de Sarah Natsis