Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: vineri, 16 Februarie 2024 , ora 13.08

Muzicianul se numără printre protagoniștii concertului de Mărțișor, ce va avea loc în 3 martie la Sala Radio.

Domnule Răzvan Popovici, duminică, 3 martie, veți susține alături de violonistul Nicolas Dautricourt și de pianista Shani Diluka Concertul de Mărțișor de la Sala Radio, devenit o tradiție în ultimii cinci ani. V-aș ruga să ne aducem aminte de precedentele evenimente și să ne spuneți cum au fost acestea receptate de public de-a lungul timpului?

Ce ne leagă de acest concert devenit, între timp, tradițional sunt amintiri de neuitat. Primul a fost chiar în acel an atipic, când a început pandemia, când am avut nu neapărat plăcerea de a cânta ultimul concert înainte de carantină. Iar în anii următori, cu anumite restricții sau dificultăți, am tot continuat. Un concert nu l-am putut ține la dumneavoastră, în Sala Radio, și l-am cântat la Ateneu... Dar, cred că un punct comun al acestor concerte a fost căldura cu care a fost primit de public, bucuria de a reveni în sălile de concerte. Evident, cred că publicul între timp așteaptă acest concert cu nerăbdare pentru că programele sunt extrem de frumoase, de rotunde, de elegante... așa cum trebuie să le faci când dorești să sărbătorești această splendidă zi de Mărțișor. Eu, ca muzician, întotdeauna spun despre acesta că este unul dintre concertele pe care le aștept cu cea mai mare bucurie.


Cum ați ales formula de concert din 3 martie?

În acest an, Concertul de Mărțișor deschide, în același timp, și ediția turneului nostru anual SoNoRo Conac. Ne-am gândit că ar fi frumos să pornim cu acest concert o nouă serie de concerte SoNoRo Conac și, știind că acustica Sălii Radio este una dintre cele mai bune din țară, ne-am gândit să onorăm clădirea, acustica și să ne bucurăm de începutul acestei a XII-a ediție SoNoRo Conac de un public foarte numeros la deschidere. Deci, sper să pornim cu dreptul acest turneu cu numărul XII. Iar, pentru turneu, i-am câștigat pe extraordinarii muzicieni Nicolas Dautricourt și Shani Diluka de la Paris, astfel încât a fost foarte ușor să creăm această echipă pentru Concertul de Mărțișor.


Care a fost ideea care a stat la baza programului?

Așa cum am spus și înainte, ideea este legată de ocazie. Într-un concert de Mărțișor sărbătorim frumusețea, doamnele din București... deci vom aduce un program vesel, pozitiv și, desigur, divers. Am folosit și faptul că avem muzicieni atât de deosebiți pe scenă, astfel încât sunt piese elegante, sofisticate, care, zic eu, ne vor arăta pe noi, muzicienii, din diverse unghiuri.


În program ați ales și lucrări mai puțin cunoscute, printre care și „Morpheus” semnată de Rebecca Clarke. Cum ați descrie lucrarea și cum se încadrează în tematica aleasă?

„Morpheus” este o piesă splendidă a Rebeccăi Clarke, o mare violistă și compozitoare din Anglia, pe care cândva a părăsit-o și s-a mutat la New York, unde și-a încheiat viața la o vârstă înaintată. Iar piesa îl onorează pe Morpheus, zeul viselor și al nopții, iar lucrarea este ca un fel de cântec de leagăn pentru adulți. Este ceva extrem de frumos, dar, evident, ancorat și inspirat dintr-o poveste pentru adulți.


Cum ați descrie colaborarea cu partenerii dumneavoastră de scenă din 3 martie?

Pe lângă faptul că ne cunoaștem foarte bine din multele concerte pe care le-am cântat împreună pe diverse scene ale lumii, suntem și foarte buni prieteni. Cred că va fi, ca întotdeauna, o colaborare extrem de pozitivă, amicală și stimulantă. Cu ei întotdeauna poți cânta foarte spontan în concerte.

Știm că Nicolas Dautricourt este și un mare jazzman; deci, așteptăm cu nerăbdare să vedem ce surprize va pregăti pentru public ca bis, dar și pentru noi, muzicienii, pentru că știm că el întotdeauna este plin de fantezie și de curaj pe scenă. Iar asta, evident, este un lucru care ne provoacă pe noi, muzicianii, iar publicului îi creează satisfacție nelimitată.

Mă aștept să fie un concert plin de viață și de culoare. Așa cum spuneam, de 8 martie... deși nu e 8 martie, e de Mărțișor.

Interviu realizat de Ana Sireteanu