Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Florin Iliescu

Publicat: vineri, 16 Februarie 2024 , ora 12.22


Domnule Florin Iliescu, stagiunea aceasta sunteți solist în rezidență al Filarmonicii „Banatul" din Timișoara. Cum ați descrie colaborarea cu ansamblul și cum a evoluat aceasta de când aveți calitatea amintită? Cunoaștem că ați susținut deja un concert cu orchestra instituției în luna noiembrie.

Este o colaborare superbă. Prima oară, am cântat acum un an și jumătate Concertul de Beethoven, iar apoi orchestra a ales pentru stagiunea 2023-2024 câțiva soliști în rezidență printre care mă număr și eu. M-a bucurat enorm  acest lucru.


Dirijorul Radu Paponiu conduce astăzi Orchestra Filarmonicii „Banatul". Este prima ocazie când colaborați cu acesta?

Exact, este prima oară când ne cunoaștem și mă bucur pentru această colaborare. Vom interpreta o lucrare care nu este ușoară din nici un punct de vedere, Concertul de Wieniawski nr.1, dar este o bucurie de fiecare dată când îl cânt. Prima oară am cântat acest concert în urmă cu doi ani împreună cu orchestra mea, Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt. A fost un fel de maraton pe care l-am făcut în acea perioadă. Era perioada pandemică și nu aveam voie să lăsăm prea mult public în sală și, de aceea, ne-am gândit să organizăm două concerte consecutiv, concerte scurte, de o oră. Am cântat atunci acest concert de două ori în aceeași zi, iar acest lucru l-am făcut trei zile consecutiv. Deci, de cinci ori în trei zile. A fost un maraton, dar și o amintire superbă. Mă bucur acum să îl cânt din nou și sunt sigur că o să fie și mai intensă colaborarea, având în vedere faptul că o să cântăm doar vineri.


Aveți experiența de a fi membru în Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, în care ocupați pupitrul de concertmaestru al ansamblului german. În ce mod vă este de ajutor această experiență atunci când cântați ca solist cu un ansamblu simfonic?

Postul de concertmaestru pe care îl ocup este unul pe care mi l-am dorit și pentru care am muncit mult. Țin minte că atunci când m-am pregătit pentru audiție a trebuit să studiez mult, dar a meritat din plin. Mă bucur enorm că am ocazia să cânt cu muzicieni extraordinari. Învățăm unul de la celălalt, ne dăm elan reciproc și colaborăm cu muzicieni de renume din întreaga lume, atât dirijori, cât și soliști. Este un lucru care mă inspiră. Același lucru încerc să-l fac și eu la rândul meu; când nu am de cântat în orchestră, cânt solo. Combin aceste două meserii care merg mână în mână.


După cum ați spus, veți interpreta dificilul și rar abordatul Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră de Henryk Wieniawski. Cum ați descrie lucrarea și ce loc ocupă creația compozitorului polonez în repertoriul dumneavoastră?

Wieniawski este unul dintre compozitorii mei preferați. Am început să cânt studiile pe care le-a scris în timpul facultății, iar apoi am abordat atât de cunoscute poloneze din creația compozitorului. Mi-este greu să descriu de ce, dar sunt român și îmi place să cânt muzică poloneză. Desigur, muzica românească ocupă cel mai mare loc în inima mea, însă, nu știu cum, dar m-am regăsit mereu în acest stil de muzică pe care l-a scris Wieniawski. Și, de fiecare când cânt muzica sa , e o bucurie mare pe scenă.


Ce alte evenimente cuprinde agenda dumneavoastră pentru perioada următoare și când veți reveni pe scena Filarmonicii „Banatul"?

Din luna martie, voi avea un program foarte plin. Voi cânta cu Orchestra Voivodina din Serbia Concertul de Mendelssohn; în același concert voi cânta Șeherazada de Rimski-Korsakov. Și apoi, în finalul proiectului, voi pleca în Coreea, la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri - Tongyeong, unde voi cânta din nou Șeherazada. Apoi, mă voi reîntoarce la Timișoara, unde voi cânta Concertul nr. 1 de Prokofiev.

Interviu realizat de Ana Sireteanu