Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Cleopatra David

Publicat: marți, 30 Ianuarie 2024 , ora 9.20

Duminică, 4 februarie 2024, la The Villa (Casa Bolintineanu) se desfășoară spectacolul intitulat "Bach, colegul de birou", derulat de Asociația "Nirmal Art" în parteneriat cu Institutul „Goethe” și postul Radio România Muzical. Soprana Cleopatra David, membru fondator al asociației, ne oferă informații despre eveniment într-un dialog purtat cu Sarah Natsis:

Doamnă Cleopatra David, evoluați în cadrul spectacolului Bach, colegul de birou, care marchează o premieră de teatru muzical. Pentru început, ce ne puteți despre titlul acestuia? Cum l-ați ales?

Titlul este situat la granița dintre teaser și spoiler și reflectă ideile și inspirația care ne-au fost trezite de subiectele celor două cantate de Bach, în special de Cantata Țăranilor, care a fost scrisă ca o comandă pentru ziua de naștere a lui Carl Heinrich von Dieskau, care era colector de taxe în districtul Leipzig. Tema o reprezintă, desigur, taxele și tot ce se întâmplă în jurul lor, în numele lor, cum afectează comunitatea, ori personajele lui Bach sunt fermieri și, cu ușurință ne putem imagina astfel de discuții în mediul de afaceri din Europa sau de oriunde.


Programul matineului de duminică cuprinde cantate laice ale compozitorului german și anume Cantata țărănească și Cantata cafelei. Cum ați descrie cele două compoziții și regia realizată de Alexandru Pătrașcu pe baza lor?

Compozițiile sunt ele însele. Cântăm aceste două cantate de Bach în limba germană și vom avea supratitrare pentru public. Alexandru Pătrașcu a avut ideea de a uni într-o singură poveste cele două lucrări, iar personajele feminine vor deveni unul singur, interpretate de mine. O să am foarte mult de lucru în această zi de 4 februarie. Cum se desfășoară acțiunea și care sunt relațiile dintre personaje - aceasta va fi o surpriză la premieră!


Vorbiți-ne despre soliștii care vor da viață personajelor din libretele lui Picander, dar și despre muzicienii care îi vor acompania.

Mă bucur să colaborez cu două voci grave superbe și anume, baritonul Dan Macavei și basul Ștefan Lamatic. Ambii sunt filarmoniști, membri ai studioului de operă al ONB, iar Ștefan cântă și la Opera Comică pentru Copii. Nicolae Simonov este un tenor din Radio. El este tenorul bachian prin excelență. Este evanghelistul din oratoriile lui Bach și a strălucit deja în interpretarea acestui rol. În ceea ce privește instrumentiștii care vor colabora cu noi, majoritatea sunt membri ai Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. Însă la Bach nu putem vorbi despre acompaniament, sau cel puțin, nu în cazul acestor două cantate. Avem muzică de cameră, iar de multe ori flautul sau vioara sunt soliștii de facto, iar vocea este instrument obligat. Ca să poți citi măcar corect muzica lui Bach trebuie să știi forme, trebuie să știi contrapunct și mă bucur că echipa noastră este foarte bine instruită din acest punct de vedere.


Doriți să transmiteți o invitație la eveniment celor care ne ascultă?

Fie că vă place sau nu opera, fie că sunteți sau nu familiarizați cu muzica clasică - în cazul de față, cu muzica veche - spectacolul Bach, colegul de birou are ceva de oferit pentru fiecare și vă veți recunoaște printre personaje pe scena de la casa Bolintineanu!


Interviu realizat de Sarah Natsis