Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2024 , ora 13.35

Astăzi, 15 ianuarie 2023, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, începe turneul "Top 5 România", derulat de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Acesta ne oferă mai multe informații despre itinerarul proiectului și nu numai, într-un dialog purtat cu Sarah Natsis:

Domnule Ștefan Doniga, după cum spune și numele turneului, recitalurile pe care le susțineți începând de astăzi până în 26 ianuarie au în centru cinci dintre cei mai cunoscuți muzicieni români ai tuturor timpurilor. Pentru început, aș vrea să ne spuneți cum a luat naștere ideea acestui proiect, dar și cum ați realizat clasamentul amintit?

Ideea s-a născut privind în jurul meu, privind în jurul nostru și adresându-mi întrebarea pe care v-o adresați cu siguranță și dumneavoastră și mulți dintre cei care ne ascultă: "Cum facem să transmitem mai departe setul nostru de valori?" Pentru că vedem - uneori cu bucurie, alteori cu îngrijorare - acest fapt, că valorile în care noi credem se transmit mai mult sau mai puțin, iar dacă vrem să mai avem un viitor care să ne semene sau un viitor în care să mai avem încredere, lucrul acesta nu poate să mai fie salvat decât de tineri, de cei care urmează după noi. Iar de noi ține să transmitem acest set de valori. De aici a pornit această idee, de la intenția de a lăsa, celor mai tineri decât noi, ideea noastră, a celor care credem în cultură, ideea noastră despre cultură, ce înseamnă pentru noi, de fapt, cultură. Și nu putem să ne limităm la a expune niște modele, la a vorbi (în cazul nostru) despre niște compozitori, lucru care reprezintă mai mult sau mai puțin un centru de interes pentru tineri. Nu putem să ne limităm la această atitudine, i-aș spune oarecum pasiv-agresivă, de a enumera niște valori și la care dacă tinerii aderă - bine, dacă nu - nu. Trebuie să adaptăm aceste valori pentru nevoile lor, trebuie să ne mulăm pe perspectiva lor despre viitor. În felul acesta s-a născut această idee.

Clasamentul este unul absolut evident pentru noi, cei care suntem oarecum în contact cu fenomenul muzical și iarăși vin în raport cu intenția proiectului: Ce este important pentru foarte mulți dintre tinerii din ziua de astăzi? Unde se realizează, de fapt, clasamentul valoric? Prin faimă. Haideți să vedem care au fost cei mai faimoși și care sunt în continuare cei mai faimoși cinci muzicieni români ai tuturor timpurilor! Fac ei parte din elita contemporaneității? Și dacă mergem statistic și istoric o să vedem că, de fapt, acești cinci creatori, cinci oameni care au fost apreciați de o lume întreagă sunt cei pe care i-am notat în acest proiect - Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Ciprian Porumbescu, George Enescu și Dinu Lipatti.


Pe lângă recitalurile camerale, vor mai avea loc conferințe pe teme muzicale și nu numai. Vorbiți-ne despre elementele conexe incluse în cadrul acestui proiect.

Aceste conferințe vor dezvolta exact ceea ce v-am spus mai devreme. De fapt, de unde se trage faima acestor compozitori și de ce este ea relevantă pentru tinerii noștri ascultători, tinerii noștri preopinenți. Pentru că, aceste valori în care noi credem și pe care ne ambiționăm să le transmitem mai departe au fost cultivate la un nivel care a fost cu adevărat apreciat de întreaga lume. Și nu o să dăm informații care sunt ușor e găsit în mediul online, o să ne referim la lucruri care sunt importante pentru tineri. De pildă, o să spunem că Dimitrie Cantemir este primul compozitor de manele din muzica românească, dar este compozitorul acelei manele de Fanar, este acel gen nobil, aristocrat, care nu are nicio legătură cu ceea ce terminologia modernă confundă, de fapt, cu ceea ce am putea să numim Turbo-folk, că să îi spunem în terminologia științifică. Sau să spunem că Anton Pann este creatorul muzicii lăutărești. Că Ciprian Porumbescu este unul dintre compozitorii români care au ajuns să aibă peste un miliard de ascultători, fiind coloana sonoră a unui film care s-a difuzat în China cu un public atât de numeros. Și câte și mai câte astfel de informații care sunt atractive, care vin și completează un set de necesități ale publicului tânăr.

Dincolo de aceste conferințe pe aceste teme, sperăm, de interes pentru publicul tânăr, vor mai fi și întâlniri nu numai cu tinerii, nu numai cu elevii, dar și cu cadrele didactice. Aceste conferințe nu vor fi susținute de mine sau de noi, ci de cadre didactice și de manageri din domeniul cultural, din orașele pe care le vom vizita.

Vor fi aceste recitaluri pe care noi le vom face un fel de concerte-lecție, dar este prea mult sus "lecție" și prea pretențios, după care, vor fi lansări de videoclipuri, așa cum ne-am obișnuit publicul nostru. În fiecare zi de recital va fi lansat și câte un videoclip al unei piese din program.


Evenimentul care marchează deschiderea turneului are loc astăzi la Ateneul "Nicolae Bălănescu" din Giurgiu. Care va fi parcursul său în următoarea perioadă?

Astăzi este deschiderea, la ora 14:00, la Giurgiu, cu lansarea unui film. Apoi, pe data de 17 ianuarie, o să fim la Școala gimnazială "Iosif Sava" din București. Vineri, 19 ianuarie, vom fi în două locuri: la minunatul Ateneu din Tecuci, la ora 12:00, și apoi, la ora 17:00, la Liceul "Unirea" din Focșani. Și vom încheia cu o vinere mai târziu, în data de 26 ianuarie, la Pitești, la Școala generală nr. 13.

Interviu realizat de Sarah Natsis