Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Luminița Arvunescu, președintele UCRRM - despre Gala Premiilor Musicrit, ediția a II-a

Publicat: joi, 11 Ianuarie 2024 , ora 10.33

Ansamblul Musica Ricercata și dirijorul Gabriel Bebeșelea, printre protagoniștii evenimentului de duminică, 14 ianuarie, de la Ateneul Român despre care ne vorbește în minutele următoare invitatul săptămânii în Perpetuum mobile, colega mea, Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redatorilor și Realizatorilor Muzicali din România. Este acum în studioul Radio România Muzical. Bun găsit.

Bună seara, Lucian. Bun găsit și din partea mea și ție și tuturor ascultătorilor noștri. Revin cu completarea, Uniunea Criticilor, Redatorilor și Realizatorilor Muzicali din România din care faci parte și tu.


Devine cu pași siguri o tradiție ca în a doua săptămână a lunii ianuarie UCRRM Musicrit să recunoască excelența, atât în domeniul artistic, cât și în domeniile jurnalismului și managementului din muzica clasică prin gala premiilor Musicrit. Așa cum menționam ceva mai devreme, va avea loc duminică 14 ianuarie, de la ora 19.00. De data aceasta la Ateneul Român. Care vor fi noutățile galei de anul acesta atunci când vorbim de premiile acordate?

Tradiția pe care vreau s-o instaurez este ca întotdeauna pe 14 ianuarie, în preziua Zilei Culturii Naționale să se întâmple acest eveniment. Unul premium, dedicat instituțiilor muzicale, muzicii clasice și artiștilor ei, cei mai performanți aș spune, un eveniment care, într-adevăr, se desfășoară anul acesta pe podiumul de concert a Ateneului Român, spun eu, cea mai reprezentativă instituție culturală a acestei țări. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu" și țin să mulțumesc încă de la început ajutorul pe care l-am primit din partea managerului Filarmonicii George Enescu, maestrului Marin Cazacu, să-i mulțumesc de fapt pentru prietenia profundă pe care mi-a arătat-o în ultimele două luni, să organizez un eveniment cu afișul pe care îl are în acest moment Gala Premiilor Musicrit. Este o treabă extrem de dificilă de unul singur și atunci a fost foarte important că l-am avut ca partener de dialog pe maestrul Marin Cazacu pe care l-aș fi adus și în seara aceasta de altfel la microfonul emisiunii tale, dar care evident, nu a avut timp să facă și acest pas, de la Ateneu la Radiodifuziunea noastră. Un afiș extrem de ofertant care cred că interesează marele public în mod deosebit dar în aceeași măsură pe oricare manager de instituție culturală, precum și Ministerul Culturii. De altfel, acum 10 minute am primit confirmarea doamnei ministru Raluca Turcan că va participa la evenimentul nostru și va înmâna un premiu, va face un laudatio ș.a.m.d. Ne onorează bineînțeles prezența dumneaei.


Aș fi vrut să vorbim și despre distincții, cum spuneam, pentru că de asemenea vor fi decernate și premiile celei de-a 30-a ediție a Concursului Național de Compoziție, Critică și Interpretare Muzicală Mihail Jora, secțiunea Critică muzicală, un proiect inițiat de UCRRM. Vlad Ghinea, pe care l-am ascultat în ediția de ieri Perpetuum mobile este câștigătorul de anul acesta. Care sunt ceilalți laureați și cum îi apreciați?

Am fost foarte încântată de rezultatele acestui concurs. În primul rând, încântată de entuziasmul cu care el a fost primit. Nu este pentru prima oară când se desfășoară pentru acest domeniu - critică muzicală - dar a fost o pauză destul de mare și am ținut foarte mult să reluăm concursul în condițiile favorizării secțiunii Critică muzicală, tocmai pentru că știm cu toții, se vede cu ochiul liber, există un oarecare dezinteres pentru acest tip de activitate în rândul tinerilor muzicologi. În același timp, un hiatus între vechea generație de critici muzicali, care prin natura lucrurilor este din ce în ce mai restrânsă și cei care ar trebui să preia acest domeniu, această activitate deosebit de importantă. Drept care, ne-am concentrat foarte mult pe această falangă, pe critica muzicală și revin, m-am bucurat foarte tare de entuziasmul pe care l-am întâmpinat cu propunerea noastră. Rezultatul constă în cinci premianți: Vlad Ghinea a luat premiul I, deja l-ai numit și înțeleg că ascultătorii noștri au avut ocazia să-l și cunoască. Premiul al II-lea va fi înmânat celor două tinere, Diana Cardoș, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și Ioana Bîgu de la Universitatea Națională de Muzică București, iar premiul al III-lea, de asemenea, ex aequo a fost primit de Alexa Lupu și Ana Sireteanu, ambele de la universitatea bucureșteană. Condițiile de concurs au fost extrem de dificile. Am cerut mult de la acești tineri. Am cerut o cronică la un concert instrumental sau cameral, o altă cronică la un spectacol de operă sau un recital de lied și a treia categorie a fost recenzie de disc sau de carte. A fost destul de dificil. Sigur că premiile constă și în sume de bani. Poate că și astea au atras, 3000 de lei primul premiu, al doilea 2000 de lei ș premiul al treilea 1000. Haide să-ți spun care este una dintre spurprizele noastre de la gală. În cadrul înmânării acestor premii tinerilor pe care i-am numit, va mai fi un premiu pe care îl va oferi regizorul de operă Rareș Zaharia In memoria Mioara Bâscă - mama sa și în același timp membră a uniunii noastre. Sunt foarte curioasă și eu cui va fi înmânat acest premiu. Eu i-am pus la dispoziție toate materialele scrise ale concurenților și el va decide până duminica viitoare.


Va fi un moment emoționant cu siguranță ținând cont de activitatea dumneaei. Revin la programul acestei gale; ca și în cazul ediției de anul trecut, în cadrul galei vor avea loc și microrecitaluri susținute de nume importante ale artei interpretative românești. Am menționat deja ansamblul Ricercata și dirijorul Gabriel Bebeșelea, dar vă rog să ne vorbiți cum s-a dezvoltat și această componentă a galei.

Mi-a spus cineva că această gală s-a dezvoltat precum Prâslea cel Voinic, într-un an cât alții în zece și sper să nu fiu considerată lipsită de modestie, dar și eu cred acest lucru. De aceea aș puncta încă de la început, nici unul dintre cei care se află acum pe afiș, probabil că n-ar fi fost sau câțiva în tot cazul, dacă nu am fi avut sponsorizările pe care le-am avut și vreau să-i numesc pe cei patru sponsori ai noștri, JTI, Quick Web România, Casa de avocatură Deleanu și Fundația Culturală Erbiceanu. Fiecare a contribuit la frumusețea acestui afiș și la tot ce se va întâmpla duminică. Revenind la invitați, sunt de primă marcă și aș începe cu mezzosoprana Judit Kutasi, un nume de referință al școlii românești de canto, cu o carieră internațională realmente de primă linie, care în urmă cu câteva stagiuni a cântat în spectacolul inaugural pe 7 decembrie, inaugural de stagiune la Teatro alla Scala din Milano, care în februarie își va face debutul și la teatrul Metropolitan din New York. Continui cu basul Alexander Kopeczi, solist al prestigioasei opere de stat bavareze, cu baritonul Alexandru Chiriac, o voce care cred că ne face cinste și căreia îi prevăd de asemenea un viitor peste hotare. Aici este foarte bine cunoscut. Cu tânăra pianistă Daria Tudor. Sigur, Musica Ricercata și soprana Rodica Vică. Nu vreau să uit pe Orchestra Română de Tineret, cea care va duce cumva greul acestei gale condusă de maestrul Gabriel Bebeșelea, un alt nume de muzician, nu pot să-i spun doar dirijor, pentru că Gabriel Bebeșelea, realmente este o personalitate muzicală și culturală polivalentă, inițiator de orchestre, inițiator de festivaluri ș.a.m.d. și bineînțeles închei cu Corul Național de Cameră Madrigal Marin Constantin. Este un afiș de care sunt foarte mândră, pentru care sunt foarte recunoscătoare tuturor celor aflați pe acest afiș, sponsorilor noștri și nu în ultima măsură, Filarmonicii "George Enescu", cea care ne găzduiește.


Toți acești muzicieni vor putea fi ascultați live la Radio România Muzical.

Mulțumesc mult colegilor mei Radio România Muzical, tuturor, îți mulțumesc și ție și managerului postului, Cristina Comandașu, realmente vă simt foarte aproape de mine și vă sunt datoare ca să spun așa.


Gala Premiilor Musicrit, în direct la Radio România Muzical, așadar, duminică, 14 ianuarie, ora 19.00, Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, din care fac parte cu mândrie. Mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile. Mult succes duminică seară.


Interviu realizat de Lucian Haralambie