Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: miercuri, 13 Decembrie 2023 , ora 9.30

Seria evenimentelor de la Sala Radio dedicată sărbătorilor de iarnă continuă joi, 14 decembrie, cu un concert susținut de Corul Academic Radio. Cu această ocazie Ciprian Țutu, dirijorul Corului Academic Radio, ne oferă mai multe detalii:

Domnule Ciprian Țuțu, suntem în cea mai frumoasă perioadă a anului, ne apropiem de sărbătoarea Nașterii Domnului, iar cu acest prilej Corul Academic Radio va susține joi, 14 decembrie, tradiționalul concert de Crăciun. Va fi despre "emoția Crăciunului de altădată, petrecut în mijlocul celor dragi", așa cum ați menționat în comunicatul de presă. Cum veți descrie, muzical, această sărbătoare?

Este un foarte așteptat eveniment în fieacare stagiune în care Corul Academic Radio evoluează. Ne bucurăm chiar ca acest concert să fie sold out. De data aceasta, i-am invitat să participe pe colegii noștri din cvartetul de tromboane al Radioului (The Radio Tormbones). Aceștia sunt membri ai Orchestrei Naționale Radio. Împreună ne vom uni forțele într-un concert de suflet pentru mine. O să vă și explic de este de suflet pentru mine acest concert. Este vorba, în primul rând, despre trombon, despre instrumentul copilăriei mele, instrumentul pe care l-am studiat în gimnaziu și în liceu. Destinul a făcut ca direcția în care să mă dezvolt din punct de vedere muzical să fie alta, am virat în momentul terminării liceului spre o altă specializare, spre dirijat coral, și iată-mă astăzi dirijorul acestui ansamblu. Îmi place foarte mult să lucrez în această zonă, a muzicii corale, dar mi-a rămas la suflet instrumentul trombon.

De multă vreme visam și vizam un astfel de concert în care să pot face un parteneriat muzical cu forțe egale și frumos colorate cu acest instrument foarte apropiat de vocea umană și, iată, momentul prielnic, momentul perfect. Dar, o dată în plus, două dintre membrele corului nostru, care vor evolua și în calitate de soprane soliste în seara concertului - Cecilia Bucerzan și Anastasia Türköz - sunt partenerele de viață a doi dintre membrii cvartetului de tromboane și m-am gândit ca această ipostază în care le vom provoca (cea artistică, de pe scenă) să fie doar o continuare firească a vieții obișnuite a acestor familii minunate de muzicieni. Deci, iată, un aspect mai inedit, mai nonconformist al reunirii pe scenă a acestei formule speciale.

Revenind la programul serii, am gândit un concert într-o singură parte, într-o evoluție firească de la vechi colinde românești arhaice, laice sau tradiționale… În premieră, vor fi două suite corale de Crăciun. Una aparține tânărului compozitor bucureștean Andrei Petrache, iar cealaltă aparține compozitorului brașovean Dan Pavelescu. Vom avea și din repertoriul internațional o serie de aranjamente și piese pe care le-am ales împreună cu invitații noștri. Momentul cel mai special al serii va consta într-un duel muzical al unui grup coral care va avea ca vârf de lance pe Cecilia Bucerzan în rivalitate cu un grup instrumental, cvartetul de tromboane, vârful de lance pentru aceștia din urmă fiind soprana Anastasia Türköz. Este un aranjament semnat de Daryl Runswick și adaptat pentru seara concertului de Florian Radu. Cred că va fi un program foarte viu colorat și abia așteptăm să îl prezentăm publicului nostru.

Și de data aceasta veți regăsi atât grupul vocal coral, cât și nume ale tinerilor noștri colegi. Pe lângă Cecilia Bucerzan și Anastasia Türköz, îi menționez pe Valentina Verlan - soprană, pe Ciprian Mardare - tenor, Teodor Vădana - bariton. La percuție își vor da concursul Liviu Ofițeru și Ștefan Voicu și nelipsita susținere a pianistei noastre, Carmen Săndulescu.


În data de 21 decembrie, trei dintre formațiile Radio - Big Band-ul Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio își vor uni forțele pentru o serie de colinde românești și cântece internaționale de Crăciun interpretate în aranjamentul muzical semnat de Simona Strungaru. Cum priviți această colaborare între formațiile instituției?

Este, de asemenea, o bucurie. Noi, în primul rând, din interior avem o varietate, o bogăție de repertoriu pe care-l putem aborda și iată că, așa cum am propus și-n alte dăți colaborări între diverse formații sau formule instrumentale alături de corul nostru, cum se întâmplă și în data de 14… este o premieră pentru mine, pentru că deși am mai avut tentative, nu s-au finalizat. Iată, de data aceasta, în sfârșit avem un concert alături de Big Band-ul Radio. Ne bucură invitația pe care ne-a adresat-o Big Band-ul să fim prezenți alături de ei în seara concertului din 21 decembrie.

Interviu realizat de Ioana Țintea