Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Irimia, directorul artistic al Operei din Brașov

Publicat: marți, 12 Decembrie 2023 , ora 13.26

Opera din Brașov prezintă publicului în finalul acestei săptămâni trei reprezentații ale concertului "Steaua sus răsare".


Domnule Mihai Irimia, Opera din Brașov prezintă publicului, în finalul acestei săptămâni trei reprezentații ale concertului "Steaua sus răsare", toate ținându-se cu casa închisă. Cum ați gândit desfățurătorul tradiționalului concert de Crăciun?

Încep prin a spune că tradițional a devenit faptul că Opera noastră desfășoară absolut toate spectacolele cu casa închisă. Acest lucru se întâmplă de aproape doi ani de zile spre bucuria noastră și este o confirmare a faptului că ceea ce se înâmplă pe scena Operei din Brașov este foarte frumos și atrage atenția publicului nostru. Cum ați spus și dumneavoastră este un concert tradițional, un concert care îmbină colindele românești cu piesele internaționale specifice Crăciunului și evident și cu piese de același gen din repertoriul nostru. Este un concert gândit în două părți, care va fi dirijat de maestrul Andrei Tudor. Un alt lucru care a devenit tradițional este acela că în ultimii ani, concertul de Crăciun se desfășoară sub bagheta maestrului Andrei Tudor. Este, totodată, un concert în care, pe lângă colegii mei - am să spun câteva nume: Mădălina Bourceanu, Aurelia Florian, Anda Pop, Carmen Topciu, Cristina Radu, Asineta Răducan, Adrian Dumitru, subsemnatul, Mihai Irimia, Alexandru Chiriac, Valentin Marele, Marin Rește, Alin Anca - vor fi prezenți pe scenă soliști ai instituției noastre și colegii din Ansamblul de Balet - Ariana Marcu, Teodor Pătrașcu și Claudiu Dane. Va prezenta Adrian Nartea, iar invitații noștri speciali vor fi Marcel Pavel, Alexandra Crișan, Bogdan Ota și, ca de fiecare dată, Opera din Brașov are alături și tineri - invitata noastră este Ioana Mîrți, studentă a Andei Pop, cea care se ocupă și de desfășurarea concertului nostru din punct de vedere muzical alături de maestrul Andrei Tudor. De asemenea, Corul Unison, dirijat și manageriat de George Dumitrașcu va completa acest spectacol împreună cu Orchestra și Corul Operei din Brașov. Totul se va desfășura în trei seri pe care noi le considerăm fantastice alături de publicul nostru drag.


După cum ați spus, programul include colinde de Crăciun din repertoriul românesc și cel universal. Acesta include atât abordări tradiționale ale colindelor, cât și aranjamente moderne?

Colindele sunt tradiționale, iar aranjamentele, modul în care au fost gândite se apropie oarecum de modul modern, în care, evident că în această perioadă a anului, tradițiile și modul tradițional de a le cânta va fi primordial. Aranjamentele aparțin maestrului Dan Pavelescu și maestrului Andrei Tudor. Îmi doresc foarte tare să spun ascultătorilor dumneavoastră Sărbători fericite și un an nou minunat!


Interviu realizat de Ana Sireteanu