Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu (III)

Publicat: luni, 18 Decembrie 2023 , ora 9.30

"The Nutcracker and I" este titlul spectacolului multimedia ce va fi prezentat marți, 19 decembrie, de pianista Alexandra Dariescu. Evenimentul se va desfășura la Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian" din capitală, iar mai multe amănunte despre acest proiect ne oferă în continuare muziciana română în ultima parte dintr-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Într-un interviu ați menționat că acest proiect The Nutcracker and I a fost unul care v-a schimbat viața. În ce manieră s-a produs această schimbare?

Cred că din mai multe puncte de vedere. În primul rând este primul spectacol pe care l-am produs eu. Nu am mai fost producător până atunci. Am avut diferite proiecte în care am fost implicată, dar acest proiect a fost cea mai mare investiție din toate punctele de vedere. A fost cea mai mare încercare pentru mine ca artist. Mi-am depășit atât de multe limite cum nu pot descrie. A fost un risc enorm, pentru că au fost foarte mulți oameni care nu au înțeles viziunea de la început, nu au știut la ce să se aștepte. Am avut o echipă de 30 de oameni pe care a trebuit să-i manageriez și nu am fost învățată să fac acest lucru. Au fost foarte multe lucruri de de strângere de fonduri, de contabilitate. A trebuit să-mi fac propria companie. Lucruri care, ca și artist, nu te implici, dar ca producător ai total alte responsabilități și alte detalii la care trebuie să te gândești. Țin minte că acei trei ani au fost muncă, muncă și iar absolut nimic altceva. În ceea ce privește schimbarea mea ca artist, mi-am depășit anumite limite, am învățat foarte mult și de la cei care s-au ocupat de partea tehnică și de la cei de pe partea de balet, bineînțeles, coregrafa cu care sunt foarte bună prietenă și care a investit foarte mult în acest proiect. Efectiv s-a implicat și am avut trei balerine pe care le-am avut de la început și acum când mergem în turneu depinde cine este liberă. Au fost foarte multe unghiuri care m-au schimbat, dar cred că m-au făcut mult mai puternică, m-au făcut să fiu mult mai înțelegătoare cu toate industriile și a combina aceste industrii pentru un spectacol este ceva extraordinar, pentru că toată viața mea am fost o fire foarte curioasă și cred că învățând de la fiecare devenim noi, ca și ființe umane, dar și ca artiști, mai buni, mai toleranți. În ceea ce privește ca artist să faci turnee atât de lungi, să fii plecat de acasă pentru două luni pe an nu este un lucru ușor, dar mi-am găsit pilonii, adică familia și prietenii foarte apropiați sunt cu mine, ori în persoană, ori în gând, dar au fost foarte multe momente când a trebuit să mă întăresc singură și să merg mai departe.

 

Cu ce gânduri așteptați reîntâlnirea cu publicul din România, având în vedere că sunteți de mulți ani stabilită în Marea Britanie?

Sincer, nu pot să vă descriu cât de mare este bucuria să aduc acest proiect în România. A fost de la început un vis și am încercat cu foarte mulți colaboratori și probabil nu a fost timpul atunci, dar anul acesta sunt atât de recunoscătoare tuturor celor care au lucrat atât de mult ca să aduc acest proiect acasă. Știu că este o cerință foarte mare și din păcate îl aducem numai la București, pentru că înainte sunt în Germania, după care vin în Marea Britanie și apoi plecăm în China, deci nu a fost rea voință, a fost pur și simplu că nu au mers datele pentru alte orașe din țară și bineînțeles, acasă, la Iași. Știu că foarte multă lume a întrebat, dar sperăm anul viitor că îl aducem și în alte orașe, dar în general, probabil aceasta este una dintre cele mai mari bucurii și satisfacții să aduc Spărgătorul de nuci cu mine, acasă, în România.


În final, care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți prin acest spectacol?

Cred că fiecare dintre noi, de la mic la mare are un vis. Eu mă consider o persoană foarte binecuvântată pentru că am avut acest vis de când eram micuță și am luptat pentru el. Nu am renunțat niciodată, am luat foarte multe riscuri și acum, după ce am îndrăznit să visez, reușesc să îmi trăiesc acest vis și sper să fie un model pentru tânăra generație de a munci foarte mult, de a persevera și de a își trăi visul, de a ști ce vor și să lupte pentru acel lucru. Orice vis avem trebuie luptat pentru el și dacă acest spectacol v-a aduce puțină inspirație din acest punct de vedere, atunci voi fi cea mai fericită.

Interviu realizat de Ioana Țintea