Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu (II)

Publicat: marți, 12 Decembrie 2023 , ora 10.54

"The Nutcracker and I" este titlul spectacolului multimedia ce va fi prezentat marți, 19 decembrie, de pianista Alexandra Dariescu. Evenimentul, adus pentru prima dată publicului din România se va desfășura la Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian" din capitală.

Din anul 2017, atunci când a avut loc premiera acestui spectacol The Nutcracker and I vă mai aduceți aminte câte reprezentații ați avut?

Da. Avem peste 75 și anul viitor vom sărbători 100.


Care a fost reacția copiilor la reprezentațiile anterioare?

Cele mai frumoase reacții pe care mi le-aș fi putut imagina, sincer. Copilași de la patru ani până la adulți la aproape 100 de ani, în întreaga lume. Efectiv, ieșeau transformați de la acest spectacol, pentru că este ceva pentru fiecare, ori că ești adult, ori copil. Faptul că folosim această tehnologie foarte cool care ne ajută să ne imaginăm lucruri care nu ni le-am fi imaginat în acest spectacol. Este absolut minunat, iar interacțiunea dintre balet și toate personajele este un lucru foarte, foarte frumos. Toată lumea spune și simte că este foarte apropiată de muzică. Este o combinație pur și simplu, care, într-adevăr, vibrează sufletul și aduce foarte multă bucurie.


Cum ați petrecut precedentele Crăciunuri, având în vedere că în ultimii șase ani ați fost în turneu mondial cu acest
spectacol?

N-am prea avut Crăciun, sincer. Și anul acesta voi fi în China din nou. Țin minte, în primul an, turneul mondial a durat două luni și am mers în întreaga Europă, în toate sălile mari de la Konzerthaus în Viena, la Philharmonie în Luxemburg, la Laeiszhalle în Hamburg și apoi am ajuns în Australia la Melbourne și la Sydney. Am venit înapoi să mergem în Suedia la Gotenburg și apoi am plecat în China trei săptămâni și am venit din nou și am avut reprezentație în Europa. A fost foarte greu, dar efectiv am simțit Crăciunul în fiecare țară. Pentru mine, călătoritul și a cunoaște noi culturi și noi oameni te face mult mai înțelegător. Mi se pare un lucru extraordinar, iar visul meu cum am spus de la început, a fost tot timpul să devin o pianistă concertistă, să împart bucuria muzicii cu toată lumea și să călătoresc în întreaga lume. Și prin acest proiect, într-adevăr îmi trăiesc visul. Nu este tot timpul ușor, pentru că trebuie să trăiești dintr-o valiză sau două sau trei câteodată, dar este un lucru extraordinar. Tot timpul merg și văd publicul, îl întâlnesc după fiecare spectacol. Când vezi bucuria din ochi, le sclipește sufletul, efectiv. Aceasta este cea mai mare bucurie pe care mi-o pot da.


Ați sesizat vreo diferență între percepția spectacolului în Europa și în Asia?

Da, foarte mare. Și în America foarte diferită, toată lumea se ridică în picioare foarte ușor, foarte repede. Au o recunoștință foarte mare față de artiști. În Asia am fost de trei ori în turneu. Acesta este al patrulea în China. Se aplaudă puțin, dar apoi sunt sute de oameni care stau la rând, ori că facă poze cu artiștii, ori să semnăm CD-uri. Se simt foarte legați de artiști. În Europa, bineînțeles că în fiecare țară este diferit, dar tot timpul am primit foarte multe aplauze, sunt sălile foarte pline. Acest spectacol nu este redus ca și excelență, fie că este vorba de muzică sau de dans sau de animații. Nu este făcut neapărat pentru copii, iar copiii simt acest lucru, pentru că dacă ar fi ceva foarte ușor s-ar plictisi foarte repede, dar nu se plictisesc. Sunt atât de legați de tot ce se întâmplă pe scenă și faptul că este un show atât de versatil, care aduce atât de multe și diferite amănunte, de la o piesă la alta, ține atenția foarte strânsă. Toată lumea când iese de la spectacol este parcă într-o altă lume.


Aveți deja planificate reprezentații cu acest spectacol și în anii următori?

Da, decembrie și ianuarie anul viitor sunt pline deja. Este un spectacol care cutreieră întreaga lume. Avem foarte multe reinvitații, deci ne reîntoarcem la locuri pe care le știm, dar foarte multe locuri noi, țări noi. Țin minte că am fost la Istanbul în Festivalul lor internațional în luna iunie, pentru că acest proiect este sezonier. De obicei mergem noiembrie, decembrie, ianuarie. Am fost la Beirut în iulie. Diferite festivaluri care au anumite date și noi ne pliem pe aceste date, dar în general este foarte, foarte mare cererea.

Interviu realizat de Ioana Țintea