Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ana-Cristina Leonte

Publicat: marți, 5 Decembrie 2023 , ora 14.18

Big Band-ul Radio are un nou concert joi, 7 decembrie de la ora 19:00, cu vocalista Ana-Cristina Leonte ca invitată specială. Ea va interpreta exclusiv compoziții proprii, în acompaniamentul orchestrei conduse de Simona Strungaru. Despre creațiile care se vor auzi joi seară la Sala Radio aflăm chiar de la autoarea lor, Ana-Cristina Leonte, în interviul acordat lui Viorel Grecu.


Cum poți să ne descrii pe scurt ceea ce se va întâmpla joi seara? Am motive să cred că nu va fi un concert de big band clasic.

În nici într-un caz. Este un concert pe care eu îl aștept de foarte mult timp. În ultimele luni m-am retras într-o intensă creație, aproape sabatică, aș putea spune. În urma acestui proces rezultă acest concert care este o colecție de piese originale și aceste piese sunt pe departe de a fi clasice sau departe de a fi etichetate "de jazz". Nu dezmint explotările mele anterioare. Explorez mult zona de spoken word, care pe alocuri derapează într-un fel de parodic jazz theater. Asta e ceva ce am explorat mai nou și care arată în mod vădit atracția mea pentru experiment. Asta am avut-o mereu. O să fie de asemenea o serie de texturi sau sound design, care explorează electronica. Acestea vor fi bineînțeles pe alocuri combinate cu texturile de alamă. O să avem și niște momente, niște explozii de chitară cu "distorsion", care au un mic iz alternativ, care poate fi în contrast cu momente care sunt mai de introspecție sau momente de contemplare cinematică, aproape. Da, este practic un concert care are de toate, dar aflate totuși într-o coerență muzicală sub umbrela unei idei generatoare la care eu m-am gândit mereu, acela de a găsi un fel de a fi lumea aceasta, de a găsi un echilibru între trăirea duală, aceasta de existență/non-existență, lumină/absența luminii, solitudine/împreună, interior/exterior.


Are și un nume, From now to now.

Da. O invitație cât se poate de clară de ancorare în prezent.


Va fi practic un perfomance, în sensul strict al expresiei mai mult decât un concert propriu zis.

Așa se pare. Nu m-am gândit în lumina aceasta, dar da, dacă mă gândesc mai bine are o componentă performativă mult mai pregnantă decât ar avea un concert normal.


Bănuiesc că este o provocare și pentru membrii Big Bandului. Cum decurg repetițiile până acum?

Suntem în toiul repetițiilor. Da, sunt multe provocări. Unele dintre aranjamente nu sunt chiar facile și inclusiv această intersecție neobișnuită de stiluri sau de sunete iese un pic din zona familiară cu care Big Band-ul este obișnuit, dar piesele sunt prietenoase pentru că sunt frumoase, sunt melodioase și sunt interesante și cred că asta sparge orice barieră de nefamiliaritate sau probleme în a citi sau a cânta partiturile.


Ai colaborat de fapt cu mulți dintre ei până acum și există o comunicare deja stabilită dinainte cumva.

Mă știu cam cu toți muzicienii și trebuie să recunosc că am fost măgulită de căldura cu care am fost primită și acest sentiment de: hei, ne știm, ce bine că ne-am reîntâlnit să facem muzică împreună.


Până acum ai cântat compozițiile altora, standarde. Este cu totul diferit.

Da. Cu Big Bandul am cântat standarde de obicei. Este prima dată când vin cu materialul propriu și facem asta cu Big Bandul. Până acum în cariera mea de la începuturi am venit cu muzică nouă.


Va avea proiectul o urmare? From now to now se va materializa și altfel, într-un album?

Cred că acest concert se va transforma într-un album. Poate într-o variantă live, chiar a concertului de pe 7 decembrie sau într-o variantă ulterioară, dar așa îmi doresc. Probabil în 2024 o să ne așteptăm la un album nou de la Ana Cristina Leonte, subsemnata.

Interviu realizat de Viorel Greu