Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Toufic Maatouk

Publicat: joi, 23 Noiembrie 2023 , ora 14.18

Toufic Maatouk va dirija concertul Orchestrei Naționale Radio din data de 24 noiembrie 2023. Mai multe despre evenimentul de la Sala Radio din București, aflăm chiar de la acesta, într-un dialog purtat cu Sarah Natsis:


Domnule Toufic Maatouk, ați dirijat pentru prima oară la Sala Radio în anul 2017 și de-atunci ați revenit adesea pe acest podium de concert. Cum ați caracteriza colaborarea dumneavoastră de până acum cu instituția noastră?

Mă întorc cu mare bucurie an de an în Radio. Din 2017, dirijez Orchestra de Cameră Radio și sunt onorat să debutez săptămâna aceasta cu Orchestra Națională Radio.

Când am venit prima dată, a început un proces de clădire a încrederii între mine și muzicieni. De atunci au urmat multe colaborări, în concerte susținute aici sau în turnee.


Ați ales pentru această ocazie o lucrare monumentală - Stabat Mater de Gioachino Rossini. Ce loc ocupă aceasta în preferințele dumneavoastră și cum ați putea să o descrieți?

Aș spune că repertoriul vocal-simfonic face parte din domeniul meu de specialitate, pentru că baza formării mele este opera.

Stabat Mater este o lucrare monumentală, așa cum ați spus. Tema este convertirea la creștinism, deși, pe parcursul vieții sale, Rossini a fost foarte departe de acest sentiment religios. Dar, cu trecerea anilor, cred că acesta a început să simtă că vrea să fie mai aproape de Dumnezeu. Așa că... a oferit această lucrare. Dacă pe Rossini îl descoperim cu precădere în opera buffa, într-o muzică foarte dinamică și veselă, aici simțim frica sa legată de sfârșitul vieții, de judecată.

Îmi place faptul că lucrarea este scrisă pentru orchestră, cor mare și soliști. Este foarte complexă - cuprinde piese a cappella pentru cor, piese a cappella pentru soliști, duete, arii, coruri și fugă. 


Care sunt primele impresii după repetiție?

Prima repetiție este întotdeauna cea mai dificilă, pentru că este momentul în care se stabilesc detaliile.

Săptămâna aceasta este ca o călătorie - fiecare zi aduce ceva nou. Astăzi am făcut ca sunetul să fie mai bun, mâine se va alătura corul, iar apoi vom lucra și cu soliștii. Lucrăm împreună și construim pentru ca în ziua concertului să ne prezentăm așa cum ne-am propus.


Ce urmează în agenda dumneavoastră de concert după acest eveniment?

Am trei concerte. La sfârșitul săptămânii viitoare voi deschide Festivalul „Beirut Chants" cu Messa di Gloria de Puccini și Fantezia pentru pian, cor și orchestră de Beethoven. Apoi voi dirija Oratoriul „Messia" de Händel în Germania, iar după Anul Nou, urmează un concert la Sanremo, în Italia.

Interviu realizat de Sarah Natsis