Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia

Publicat: marți, 21 Noiembrie 2023 , ora 8.52

Integrala cvartetelor de Weinberg-volumul 3 se bucură de aceeași primire călduroasă din partea presei internaționale ca și precedentele două volume, dovadă fiind atât calificativul „Diapason D'or”, oferit de revista franceză „Diapason”, cât și recenta nominalizare la premiile International Classical Music Awards 2024. Cât de importantă este pentru Cvartetul Arcadia această recunoaștere internațională?

În mod evident este un lucru foarte important pentru noi. Ne onorează foarte mult, cu atât mai mult cu cât implicarea emoțională și concentrarea pe care o acordăm acestui proiect este foarte mare. Suntem foarte atașați de această integrală a cvartetelor de Weinberg. Încă din momentul în care am descoperit muzica lui am simțit o anumită conexiune și înțelegere și, în același timp, o mirare vizavi de faptul că este un compozitor încă neapreciat, necunoscut cum ar merita. Acest lucru ne-a determinat să încercăm să ajutăm la crearea posibilității ca Weinberg să ajungă să fie privit în istoria muzicii cu valoarea pe care o are muzica lui. Astfe, având în vedere această implicare și dorință a noastră, ne-am bucurat să constatăm că fiecare album a fost primit cu atâta entuziasm și cu o apreciere atât de elogioasă din partea criticilor. Acest lucru ne onorează.


Când și cum s-a înregistrat volumul 3 din seria Weinberg?

Am înregistrat volumul 3 în primăvara anului trecut. Obișnuiam să înregistrăm primăvara și în modul acesta am editat primele trei albume. Volumul 4 va apărea în vara aceasta, a anului 2023.


Începând cu anul 2021, casa Pentatone a început cu publicarea unei serii de discuri cu O
rchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj,  din care faceți parte, sub bagheta lui Lawrence Foster. În august a apărut albumul „Remembering Tebaldi”, de asemenea nominalizat la premiile International Classical Music Awards. Care este istoria acestei serii din care au apărut până în prezent trei discuri? Cum și când au fost înregistrate și ce urmează?

A fost, de asemenea, o experiență foarte importantă pentru noi să înregistrăm aceste albume cu maestrul Foster, cu care am ajuns să avem și o relație destul de strânsă și apreciativă reciproc. Aceste albume au fost întregistrate de-a lungul anilor, nu îmi mai amintesc exact când, însă primul album știu sigur că a fost realizat înainte de perioada pandemiei. Pot spune că întotdeauna evenimentul a fost tratat cu profesionalism, atât din partea noastră, cât și din partea maestrului Foster, dar și din partea sunetiștilor. A fost într-adevăr o experiență foarte frumoasă, noi având și o relație destul de apropiată cu maestrul. În toamna aceasta am avut un concert la Filarmonica din Cluj, în care și-a dorit să ne pună în evidență pe noi, cvartetul. Am cântat o lucrare pentru cvartet și orchestră, o serenadă de Mozart cu instrumente soliste și, mai apoi, „Don Quijote” de Strauss. A fost un concert în care, cumva, cvartetul Arcadia a fost pus în lumină de maestrul Foster.

În acest moment suntem în Oslo, în Norvegia, în cadrul unui festival Bartok. Este un maraton, în fiecare zi cântându-se doar muzică de cameră, de dimineața până seara. Trei zile la rând vom interpreta și noi trei dintre cvartetele de Bartok. Suntem într-un context în care suntem din nou onorați să facem parte.


Interviu realizat de Ana Sireteanu