Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Raluca Enea, director artistic al Festivalului de Muzică Veche București
Până în data de 5 decembrie 2023, în București se desfășoară ediția a XVIII-a a Festivalului de Muzică Veche, un proiect prin care organizatorii doresc să ofere publicului ocazia de a descoperi felul în care muzica veche își păstrează actualitatea. Mai multe informații aflăm de la directorul artistic al festivalului, Raluca Enea, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:
Doamnă Raluca Enea, "Affetti" este tema ediției din acest an a Festivalului de Muzică Veche. Care este motivația din spatele acestei alegeri și cum se reflectă ea în programul propus?
Affetti este o temă de interes general în perioada barocului muzical european și ne-am gândit că ar fi interesantă și pentru publicul din București. În acest context, am propus o serie de concerte care aduce în atenția publicului tocmai aceste affetti - emoțiile transmise prin intermediul muzicii.
Doriți ca publicul care va fi prezent la evenimentele din cadrul ediții să experimenteze emoțiile pe care le trăiau cei care formai audiența concertelor cu un secol în urmă. Cum v-ați propus să realizați acest lucru? Prin ce mijloace?
În primul rând, prin abordarea unor repertorii diverse, dar care să înglobeze stilurile muzicale ale perioadei respective - barocul muzical european. Am avut și vom avea în continuare muzică franceză, muzică italiană, muzică spaniolă. Toate acestea vor veni cu afectele lor pe parcursul concertelor.
De asemenea, am încercat să îmbinăm în cadrul unui singur concert, de exemplu, mai multe stiluri, mai multe emoții, piese de caracter care și ele, la rândul lor, transmit emoții... În principal, acest lucru a fost făcut prin intermediul repertoriilor, dar, de asemenea, și prin intermediul timbralității diverse a instrumentelor.
Vorbiți-ne despre artiștii invitați pentru următoarele evenimente din agenda festivalului.
În această săptămână vom avea patru concerte, care vor începe în data de 15 noiembrie cu ansamblul din Cluj, "Fonte di Gioia". Recitalul va avea ca temă centrală dansul La Follia, un dans foarte cunoscut în epoca barocului. Apoi, urmează un trio foarte rafinat, "Nuovo Aspetto" din Germania, care aduce în atenția publicului bucureștean câteva timbre instrumentale mai puțin auzite la noi, adică psalterionul, pe care nu l-am mai avut niciodată în festival (este un fel de premieră) și harpa istorică alături de vocea de soprană.
Urmează "Actus Humanus", în data de 18 noiembrie. Este vorba despre un ansamblu orchestral din Polonia, Orkiestra Historyczna, care va aduce pe scena festivalului compozitori precum Geminiani sau Avison. Și, concertul de final al săptămânii, dar nu și al festivalului, pe 19 noiembrie, Ansamblul "Sempre", cu "Sparkling Händel" - un program integral Händel.
Vom continua săptămâna viitoare, pe 23 noiembrie, cu un concert - conferință - "Barocul s-a născut în Bizanț". Sigur, este un titlu metaforic.
Este un concert de muzică bizantină, care va avea loc în Biserica "Sf. Ioan Rusul" din Cartierul Brâncuși. Și, ultimele două concerte ale festivalului, care vor fi susținute la Sala Radio: pe 26 noiembrie, François Lazarevich și "Les Musiciens de Saint-Julien" cu "Beaute Barbare" - un repertoriu aproape integral Telemann, dar și cu alte lucrări, culese de Telemann. Și concertul final, cu "Hesperion XXI" și Jordi Savall, care va aduce în atenția publicului același dans, Follia, dar tratat într-o manieră diferită.