Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Sârbu

Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2023 , ora 9.02

Cântăreața de jazz Irina Sârbu lansează albumul At the End of July, printr-un concert la Teatrul Godot din București, joi seară, de la ora 19:30. Despre acest disc și despre evenimentul de lansare aflăm mai multe detalii din interviul cu Irina Sârbu, realizat de Viorel Grecu.


Irina Sârbu, te pregătești de un eveniment special - lansarea albumului At the End of July. Dacă poți să ne detaliezi despre ce este vorba pe acest album... pare foarte personal.

Așa și este. At the End of July este primul meu album de autor. Este pentru prima oară când am scris versuri și muzică, inspirată de o întâmplare de la finalul lunii iulie - de aceea se și numește așa albumul, pentru că așa se numește prima piesă pe care am scris-o vreodată cap-coadă; și am zis că albumul merită să se numească după această piesă. Pe album sunt 10 melodii - 9 în limba engleză și una în limba franceză. M-am gândit la limba engleză pentru că totuși vorbim despre jazz și este limba internațională a jazz-ului și ne dorim ca muzica noastră și acest produs de suflet să ajungă peste hotare și să fie înțeles de toată lumea. .. Și o piesă în franceză, pentru că întotdeauna mi-a plăcut cum sună bossa nova în limba franceză.

Aranjamentele sunt semnate de Sorin Zlat. Pe album, la pian este Sorin Zlat, la contrabas - Adrian Flautistu, la tobe - Iulian Nicolau și îi avem ca invitați pe Cătălin Milea - saxofon, Sebastian Burneci - trompetă, Liviu Negru - chitară electrică și Alex Man - chitară acustică... și pe fetița mea, Ana, la o piesă, pentru că am scris o piesă special pentru ea, se numește That's my girl, este a treia de pe album și am făcut duet pe piesa asta.


Duet mamă-fiică.

Da, duet mamă-fiică. A ieșit foarte bine. Ea va cânta și mâine, la concertul de lansare a albumului.


Fiindcă ai pomenit deja de concert… unde se va desfășura, cu cine vei cânta? E aceeași formulă ca cea de pe album?

Concertul se va desfășura joi, 16 noiembrie, ora 19.30, la Teatrul Godot. Bilete și mai multe informații se găsesc pe site-ul Teatrului Godot. Formula este aceeași, minus, din păcate, Sebastian Burneci; nu va putea fi alături de noi pentru că are un alt concert. Dar el este pe album și sperăm ca data viitoare să ni se alăture.

Vor fi și alte evenimente, un turneu?

Pregătim un turneu prin țară, pe la toate festivalurile de jazz din România, dar asta, de anul viitor. Acum așteptăm să se încheie acest an, vin sărbătorile, vin colindele, iar din ianuarie ne vom ocupa de asta.


Despre album în sine, ca obiect fizic… el există deja în magazine?

Da, există. Albumul se găsește în format fizic în toate librăriile Cărturești din țară și online, pe carturești.ro. Albumul a fost lansat în august, dar nu am reușit până acum să facem concertul de lansare. Așadar, albumul există din august pe piață, dar am reușit să ne adunăm cu toții doar pentru data de 16 noiembrie.


Așa s-au aliniat astrele, pentru 16 noiembrie.

Da, și e mai bine așa pentru că toamna e mai multă lume, e mai frig, lumea intră la căldurică să asculte muzică faină și de suflet. Vara e, poate, un pic mai greu, lumea e plecată în vacanță… Așa că e mai bine că s-a întâmplat așa.


Albumul este de găsit pe suport CD deocamdată.

Pe CD și, de sâmbătă, 18 noiembrie, îl vom încărca și pe Internet. Așadar, se va găsi pe toate platformele de streaming audio, pe YouTube… vom distribui peste tot, va fi la liber.


Vinil? Fiindcă se poartă acum discul de vinil.

Da, așa este. M-am gândit la asta, dar chiar dacă se poartă vinilul și chiar și eu am pickup, eu tot ce-mi cumpăr este cu CD - laptop, mașină - și îmi place foarte mult să conduc și să ascult muzică. Așadar, deocamdată rămânem la CD, dar am luat în considerare și un posibil vinil.

Interviu realizat de Viorel Grecu