Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Teodora Gheorghiu

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2023 , ora 9.46

Luni, 6 noiembrie 2023, soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu vor susține un recital pe scena Sălii mari a Ateneului Român, ca parte a Turneului național de lieduri derulat de cele două muziciene. Mai multe aflăm de la soprana Teodora Gheorghiu într-un dialog cu Ioana Țintea.

Teodora Gheorghiu, susțineți în data de 6 noiembrie, pe scena Ateneului Român, un recital de lied alături de pianista Diana Ionescu. Evenimentul face parte din Turneul Național de lieduri, cu pagini de gen din creația compozitorului Franz Schubert. Pentru început, v-aș ruga să ne spuneți cum a luat naștere acest proiect și în această formulă!

Proiectul s-a născut dintr-o dorință de-a mea mai veche, de a face un recital de lieduri de Schubert. M-am gândit că le auzim destul de rar, cu toate că toată lumea cunoaște liedurile de Schubert. Dar așa, într-un program închegat, numai cu liedurile unui compozitor, se face mai puțin.


Având în vedere că ați mai lucrat cu pianista Diana Ionescu, cum descrieți colaborarea cu aceasta?

De Diana Ionescu mă leagă o prietenie foarte veche, de mai mult de 20 de ani. Am cântat foarte mult împreună; între noi există o fuziune artistică și a venit chiar firesc acest proiect. Ne bucurăm foarte, foarte mult că, până la urmă, s-a materializat și că îl facem.


Revenind la recitalul din data de 6 noiembrie, de la Ateneul Român, veți interpreta cele mai cunoscute pagini de lied semnate de Franz Schubert, cum ar fi An die Musik sau Die Forelle. Cum ați gândit această selecție pentru publicul din capitală?

Sinceră să fiu, a fost foarte greu pentru că printre liedurile lui Schubert putem să găsim programe pentru 6-7 recitaluri. Am stat, am căutat, am cântat, m-am gândit să văd ce funcționează cel mai bine pentru noi, pentru sensibilitatea noastră și așa m-am gândit că cel mai bine punem cap la cap un program cu lieduri foarte cunoscute, foarte iubite, care să atragă publicul și să-și dorească să le asculte într-un recital închegat.


V-ați aplecat atenția de multe ori asupra repertoriului de lied. Din perspectiva dumneavoastră, cum simțiți trecerea de la operă sau repertoriul vocal-simfonic la cel de lied?

Liedul a fost, este și va fi marea mea iubire. Trecerea este mai mult decât firească, normală. M-am aplecat întotdeauna cu foarte mare drag asupra repertoriului de lied. Chiar mă bucur enorm pentru acest recital!


Cu ce sentimente așteptați reîntâlnirea cu publicul românesc?

Ca de obicei, cu foarte mari emoții. Aștept cu drag publicul, să vină să ne asculte. O să fie un recital absolut minunat, le garantez! Îi așteptăm să umple sala.

Interviu realizat de Ioana Țintea