Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Liviu Holender

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2023 , ora 10.43

Astăzi, începând cu ora 19.00, Orchestra Națională Radio susține cel de-al doilea concert din cadrul stagiunii 2023-2024. Sub bagheta lui Sascha Goetzel, muzicienii vor interpreta Poemul simfonic "Don Juan" de Richard Strauss, "Cântecele calfei călătoare" pentru bariton și orchestră de Gustav Mahler, cu Liviu Holender solist, și, în partea a doua, Simfonia nr. 5 op. 64 în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski.

Cum a decurs această primă repetiție?

A fost foarte bună. E debutul meu cu aceste Cântece de Mahler, dar sunt foarte bucuros că dirijorul e Sascha Goetzel, pentru că el știe repertoriul acesta foarte bine și orchestra e foarte pregătită, foarte deschisă și foarte curioasă legat de muzica aceasta. Așadar, sunt foarte bucuros și emoționat de concert.


Cum simțiți trecerea de la repertoriul de operă la aceste Cântece de Mahler?

Muzica e foarte teatrală, pentru că Mahler a fost directorul Operei din Viena, a fost un mare dirijor, așadar muzica are o emoție foarte profundă și sinceră, e ca o mini-operă acest ciclu de lied.


Sunteți la prima colaborare cu Orchestra Națională Radio?

Da. Am cântat cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" și am avut și un recital cu pian la Ateneu în luna mai, dar acest concert e debutul meu cu Orchestra Națională Radio.


Cu ce gânduri reveniți la București?

Sunt foarte bucuros și recunoscător că pot să cânt și aici, în București. Am cântat deja și la operă, în "Pagliacci" și "Nunta lui Figaro". Am mari emoții să cânt aici, în țara tatălui meu. Publicul e foarte cald și mă simt foarte bine când cânt aici.


Ce alte proiecte urmează pentru dumneavoastră?

Acum am multe proiecte în România. În noiembrie, am două recitaluri cu pian la Filarmonica din Timișoara și la Sibiu, iar în decembrie, îmi fac debutul la Opera Națională din Cluj-Napoca, cu Marcelo în "Boema". După aceea, am multe proiecte la Frankfurt, unde sunt membru fix solist în ansamblu. Dar acum, în noiembrie și decembrie, sunt foarte bucuros și entuziasmat că pot să cânt mai mult în România.

Interviu realizat de Petre Fugaciu