Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijoarea Simona Strungaru

Publicat: joi, 26 Octombrie 2023 , ora 8.45

Big Band-ul Radio își face debutul în noua stagiune în această seară de la ora 19:00, cu un concert dedicat centenarului Thad Jones. Pe scena Sălii Radio vor răsuna compoziții celebre ale marelui jazzman, care a trăit între 1923 și 1986. Despre evenimentul de astăzi, dar și despre alte surprize pregătite de Big Band-ul Radio aflăm dintr-un interviu cu dirijoarea Simona Strungaru, realizat de Viorel Grecu.


Pentru cei care nu știu, să ne explici ce înseamnă Thad Jones pentru jazzul de Big Band?

Thad Jones este o figură foarte importantă a jazzului. A fost un trompetist deosebit de apreciat și un compozitor și aranjor și conducător de big band la fel de important. A ajutat la evoluția aranjamentelor în big band. A fost foarte îndrăzneț în abordarea pe care o avea în orchestrație. A extins limitele sau a accesat foarte multe disonanțe în felul în care a orchestrat și asta a fost inedit, iar piesele pe care le cântăm sunt din mai multe perioade ale creației sale și ne bucurăm că avem ocazia să îi onorăm moștenirea muzicală pe care ne-a lăsat-o.


A lucrat mult cu Count Basie, dar nu s-a mărginit să își imite maestrul. A fost un modernizator, practic...

Absolut. A scris pentru Count Basie, unele dintre aranjamentele sale chiar nu au fost acceptate de către acesta la momentul la care au fost propuse. Probabil că erau prea avangardiste. Bineînțeles, ele au devenit piese ale lui prin care s-a făcut cunoscut și a pornit un big band propriu cu Mel Lewis, Thad Jones-Mel Lewis Big Band, care a acționat și care în continuare este viu, bineînțeles, cu continuatori ai tradițiilor, orchestra Village Vanguard. La un moment a plecat în Europa și a fost dirijorul Big Band-ului Radio din Copenhaga. De asemenea, în toată lumea, la momentul acesta și anul acesta se întâmplă proiecte dedicate lui.


Practic, ne-am aliniat cu centenarul Thad Jones. Cum veți aborda repertoriul? Va fi o distribuție de gen, cineva va fi Thad Jones, altcineva
Mel Lewis?

Noi suntem foarte fideli textului său. În majoritate sunt piese compuse și orchestrate de el, iar soliștii pe care îi avem sunt din Big Band. Nu este un repertoriu pentru trompetă și Big Band. Era trompetist, dar cel puțin, piesele pe care le cântăm nu au în prim plan doar trompeta. Avem de la trompetă la saxofon bariton, la bas, la pian. Toată lumea este reprezentată și toți vor fi soliști în aceste piese.


Fiindcă suntem la început de stagiune, ce poți să ne dezvălui din ce ați pregătit anul acesta?

Anul acesta până la Crăciun vom avea niște concerte foarte frumoase. După deschiderea stagiunii cu Thad Jones, pe 9 noiembrie este un concert, Contemporan în România, în care demarăm un concept nou interdisciplinar în artă și dorim să invităm publicul la o experiență comună împreună cu o expoziție de artă, Centaur, iar pe partea muzicală, pe 9 noiembrie vor fi compoziții ale membrilor Big Band-ului. Deci este vorba de creația noastră, de faptul că membrii Big Band-ului sunt compozitori și aranjori la rândul și este foarte important să fie cunoscut acest lucru publicului, pentru că la fel cum îi apreciem pe toți cei din afară pentru creativitate trebuie să știm că și noi ne ocupăm cu acest lucru. În noiembrie de asemenea, îl vom avea invitat pe Gianni Gagliardi, un saxofonist spaniol, cunoscut publicului din România, care vine cu un repertoriu propriu. Iar în decembrie o să avem două concerte foarte speciale, unul cu Ana-Cristina Leonte, repertoriu original, orchestrat pentru Big Band și un concert de Crăciun în care vom avea o colaborare cu Corul Academic Radio și cu Corul de Copii.


Interviu realizat de Viorel Grecu