Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianiștii Csiky Boldizsar Tamas și Sînziana Mircea, membri în juriul competiției "Remember Enescu"

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2023 , ora 15.43

În 29 septembrie, a avut loc etapa a 2-a, finală, a concursului de pian din cadrul competiției Remember Enescu, eveniment care se desfășoară până în 30 septembrie la Timișoara.

Pianiștii și profesorii Csiky Boldizsar Tamas și Sînziana Mircea, cu câteva idei despre desfășurarea competiției:

Csiky Boldizsar Tamas

"În primul rând, m-a surprins numărul mic al candidaților, dar probabil că acest fapt se datorează pieselor impuse. Mai nou, studenții merg cu duiumul la anumite competiții unde nu este nimic impus, poți să cânți ce vrei 20 de minute. Cum se pun în față cu o situație mai delicată și trebuie să facă ceva în plus, deja ne confruntăm cu o problemă serioasă pe care am observat-o nu numai aici, ci și în alte locuri.

Pe de altă parte, trebuie să spun că toți cei pe care i-am ascultat totuși au cântat onorabil. Am putut da și un premiu I și m-a bucurat faptul că am ascultat multă muzică bună pe care acum deja societatea românească începe să o cunoască. Vorbesc de piesele lui Enescu.

La început, în 1991, când m-am dus la Munchen și am cântat Suita a II-a, lumea abia cunoștea aceste lucrări. Acum, datorită efortului depus de multă lume, slavă domnului că începe să rezoneze muzica lui Enescu peste tot și orice efort în această direcție mie mi se pare extrem de binevenit. Cred că în privința aceasta societatea românească este puțin în urmă. De exemplu, când am fost în Ungaria și am studiat un an și am cântat cu Kocsis Zoltan Concertul 3 de Bartok, el dirijând acel concert, am observat o preocupare extrem de serioasă a artiștilor maghiari față de muzica lui Bartok, deși muzica e promovată peste tot de mult timp.

Acum mă bucur mult că am luat direcția bună în privința asta, findcă Enescu chiar dacă era un dirijor excepțional, un profesor bun, la vioară cânta ca un Dumnezeu, cânta la pian foarte bine (am ascultat imprimările și m-au surprins culoarea, tempo-ul, cursivitatea cu care cânta) -  era o personalitate despre care eu nu trebuie acum să vorbesc pentru că toată lumea știe - mă bucur mult că aceste compoziții care sunt excepționale, pentru pian, încep să pătrundă. Și acest concurs pune încă puțin pentru acest lucru și, în final, plec cu mare bucurie de aici, că am asistat la acest efort din partea organizatorilor."


Sînziana Mircea

"Pentru mine a fost o mare onoare să mă aflu în juriu alături de asemenea colegi de juriu, care marchează lumea muzicală de decenii, așa că mulțumesc din suflet Fundației Remember Enescu pentru că eu am crescut în concertele fundației; am mers săptămână de săptămână, la fel ca tinerii concurenți de astăzi, în concerte, am cântat pentru primele dăți muzica lui Enescu în concertele organizate de doamna Tomescu. Și astăzi, să-i ascult pe ei, a fost foarte emoționant.

Am apreciat foarte mult curajul lor pentru că a fost un concurs cu un repertoriu foarte important, foarte variat. Nu e simplu să vină după pauza de vară în care poate n-au avut lecții, poate n-au avut ore de pian, unii dintre ei urmează să intre acum la facultate, e un schimb între liceu și universitate, așa că eu îi felicit, îi încurajez și mi-a plăcut foarte mult faptul că toți au studiat cu foarte mare atenție muzica lui Enescu și cu mare implicare.

Și eu, atunci când eram elevă și studentă, am descoperit pe parcurs suitele pentru pian, apoi sonatele pentru pian și vioară pe care le-am cântat cu Alexandru Tomescu, iar în recitalul meu de debut la Carnegie Hall, în 2016, am avut ambele suite - Suita în stil vechi și Suita a II-a de Enescu - împreună cu Tablourile de Musorgski. Am vrut să cânt la New York Enescu. Așa că a fost și astăzi minunat să ascult muzica lui și le urez mult succes tinerilor interpreți. Cred că este extraordinar să vii într-un concurs în care în gală ai șansa să cânți la Filarmonica din Timișoara și sper să fie cât mai mulți concurenți și la edițiile următoare."

Cristina Comandașu