Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul George Enescu 2023. Interviu cu soprana Anastasia Bartoli

Publicat: luni, 28 August 2023 , ora 20.02

Anastasia Bartoli, mărturisesc că atunci când am auzit prima dată numele dumneavoastră m-am gândit că sunteți o rudă a Ceciliei Bartoli. Am descoperit curând că sunteți fiica unei alte faimoase Cecilia, de asemenea cântăreață de operă - Cecilia Gasdia.

Da, exact, o altă Cecilia faimoasă, iar eu sunt împărțită între ele două. Toată lumea se întreabă a cui fiică sunt - a lui Bartoli sau a lui Gasdia. Dar da, sunt fiica Ceciliei Gasdia.


Deci vi se întâmplă des...

Aproape în fiecare zi.


Vă deranjează?

Nu, nu, mi se pare amuzant.


Îmi imaginez că mama dvs. a avut un impact major asupra dezvoltării dvs. artistice și nu numai. Mergeați cu ea la repetiții, la spectacole?

Absolut! Am trăit în teatre de când eram în burta mamei, dinainte să mă nasc, deci. Așa că datorită mamei am avut ocazia să ascult nenumărate opere, de diverse genuri și stiluri, de când eram copil. De asemenea am călătorit foarte mult în întreaga lume cu ea, până la vârsta de șase ani, când am început școala. De atunci înainte am călătorit mai puțin cu ea. Iubesc opera dintotdeauna.


Pare că ați avut o copilărie deosebit de activă și de interesantă. Care este una dintre primele dvs. amintiri din lumea teatrului de operă?

Îmi amintesc că la un moment dat mama cânta în Otello-ul lui Rossini, iar personajul Otello ucide personajul interpretat de mama mea pe scenă. Am fost groaznic de furioasă pe interpretul lui Otello, bietul cântăreț! M-am dus la el și i-am strigat: Să nu o omori pe mămica mea!


Trebuie să fi fost, deci, o interpretare foarte convingătoare!

Iar dumneavoastră când ați hotărât să construiți o carieră în lumea operei?

Foarte târziu, deși eu am cântat întotdeauna, încă din copilărie, mai ales că o aveam și pe mama model; totul era foarte firesc, în natura mea. Dar am decis să încep să studiez canto abia când aveam 23 de ani. În comparație cu alte soprane a fost un pas făcut foarte târziu. De obicei la vârsta de 23 de ani ești deja la începutul unei cariere, nu la începutul studiilor. Sunt, totuși, foarte fericită că lucrurile stau așa, deoarece până la 23 de ani am avut timp să fac multe alte lucruri cu viața mea - am făcut skydiving, am fost somelier, de exemplu. Am avut multe alte pasiuni și locuri de muncă înainte de a mă apuca serios de cântat. La 23 de ani am simțit o chemare aproape spirituală de a face canto clasic, și am rugat-o pe mama mea să mă învețe să cânt. Mama a acceptat, cu o condiție - mi-a spus că dacă observă că nu am calitățile necesare unei cântărețe de operă ne oprim din lucru imediat. Dar nu ne-am oprit niciodată! Am început acum, zece ani și acum continuăm să studiem zilnic.

Irina Cristina Vasilescu