Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: marți, 25 Iulie 2023 , ora 9.45

Miercuri, 26 iulie, pe scena Ateneului Român are loc un nou concert în cadrul ediției curente a Festivalului Internațional "Vară magică". Alături de Orchestra Română de Tineret, pe scena instituției bucureștene vor urca Andreas Ehelebe, Felix Leissner, José Trigo, Stanislau Anishchanka, sub bagheta lui Cristian Mandeal, cel care ne oferă detalii despre programul acestui concert.

Programul este alcătuit cu lucrări foarte relevante pentru repertoriul de contrabas și anume cu două concerte ale lui Giovanni Bottesini, un compozitor romantic al secolului XIX, care a atribuit contrabasului valențe de violoncel, scriind concerte întregi cu orchestrație bogată pentru un instrument care, de obicei, nu se afirmă ca instrument solistic. Apoi, mai este o lucrare a unui german, Johannes Matthias Sperger, muzică tipică secolului XVIII, chiar începtul secolului XVIII, respectiv perioada Mannheim spre Mozart, extrem de vivace, extrem de voaiant. Și, în sfârșit, o lucrare modernă a lui Nino Rota, care este un divertisment în patru părți pentru contrabas și orchestră extrem de spiritual și cuceritor ca și muzică.

De altfel, acest concert este total neobișnuit în repertoriul nostru... este o noutate cred. În general, în Europa, nu se programează concerte în totalitate pentru contrabas și orchestră. Dar, iată, o grozavă inițiativă a lui Dorin Marc, profesorul tuturor celor patru; fiecare dintre acești patru fiind un as al instrumentului în clipa de față și fiecare dintre cei patru ocupând poziții de frunte la mari orchestre din Germania. Deci, o reușită pedagogică cu totul excepțională! Dorin Marc a avut inițiativa acestui concert care mie mi se pare extrem de interesant.

Cu ocazia asta, aș dori să invit publicul la ceva ce încă nu a văzut. Este o noutate și o noutate care o să le facă, sunt convins, o foarte, foarte mare plăcere, la sfârșit. N-o să regrete nimeni dintre cei care vor veni!

Declarație preluată de Petre Fugaciu