Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: miercuri, 19 Iulie 2023 , ora 13.17

În perioada 20-26 iulie, orașul Sibiu găzduiește Festivalul Musica Ricercata Op. 5 dedicat Centenarului Ligeti. Despre suita de evenimente aflăm de la dirijorul Gabriel Bebeșelea care are și calitatea de director artistic al Festivalului, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.


Domnule
Gabriel Bebeșelea, ediția a V-a a Festivalului Musica Ricercata va începe în 20 iulie. Privind retrospectiv, cum simțiți că s-a dezvoltat acest concept de muzică cercetată?

Pot să spun că noi am pregătit această ediție de cinci ani, pentru că Festivalul s-a născut din piesa Musica Ricercata a lui Ligeti și cum anul acesta este centenarul Gyorgy Ligeti am gândit practic această ediție de la începutul Festivalului. Ei bine, din acest an, s-a dezvoltat organic, cu proiecte care au pregătit timp de patru ediții ceea ce se întâmplă acum și de fapt Gyorgy Ligeti servește ca model și ca liant pentru tot ce înseamă sincronismul cultural între Transilvania și Europa de Vest.


V-aș ruga să ne vorbiți de ideea din spatele sloganului Privește sunetul, ascultă culoarea! și cum este ea reflectată în suita de evenimente?

Este vorba de un slogan care pornește de la cuvântul pe care l-am inventat ca titlu al ediției "Ligestezia". De fapt este o contopire a numelui lui Ligeti cu o capacitate senzorială pe care acesta o deținea, sinestezia, care înseamnă să vezi culori atunci când auzi sunete. Tocmai de aceea, poate părea contradictoriu îndemnul nostru pentru spectatori, atât din punct de vedere sonor, cât și vizual, este să privească sunetul și să asculte culoarea. Adică, toate evenimentele din festival sunt concentrate în șapte zile, pentru că sunt șapte culori ale curcubeului, iar fiecare zi este iluminată cu culoarea corespunzătoare din ROGVAIV. Așadar, este o îmbinare între sunet și culoare, exact cum se petrece în întreg spectrul lucrărilor lui Ligeti.


Iar ca un laitmotiv al festivalului, în fiecare zi, la ora 19.23, spectatorii vor interpreta Poemul simfonic pentru 100 de metronoame de Gyorgy Ligeti. Cum se va desfășura mai exact acest moment?

Am ales această lucrare pentru că este una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Ligeti, dar de fapt, tot ceea ce se interpretează în Festival este interconectat. Este ca un fel de serial care are șapte episoade și trebuie urmărit de la început, de la primul concert, de la prima discuție cu publicul, până la final. Această piesă care va fi interpretată la ora 19.23, simbolizând anul nașterii lui Ligeti va fi interpretată de public, pentru că avem nevoie de o conexiune cât mai apropiată cu publicul. Am ținut neapărat ca această piesă să fie interpretată zilnic, pentru că sunt 100 de metronoame în piesele lui Ligeti, sunt 100 de ani care au trecut de la nașterea acestuia. Practic, această piesă va fi gongul de început al fiecărei zile de festival, iar spectatorii vor veni și vor da drumul mentronoamelor, exact începând cu ora 19.23.


Seria de dialoguri cu publicul va continua și în această ediție. Cine sunt personalitățile culturale invitate să susțină aceste discuții?

În fiecare ediție am observat intersul publicului pentru aceste serii, care este strâns conectat între ceea ce urmează să se cânte. Ediția aceasta va fi deschisă de un dialog dintre Emil Hurezeanu și Ion Vartic despre multiculturalismul transilvănean și mai ales despre cel literar de la Sibiu, de la al cărui manifest se sărbătoresc 80 de ani. Și pentru că unul dintre cei mai importanți membri ai acestui cerc, Wolf von Aichelburg are o piesă care i se interpretează, este vorba de un cvintet de suflători în primă audiție absolută, o piesă compusă în 1968. Este foarte binevenită această discuție, pentru a vedea contextul au apărut aceste muzici. A doua discuție cu publicul este cea dintre scriitorii Mircea Cărtărescu și Radu Vancu. Este o discuție care a avut loc anul trecut, dar atât de mare succes a avut, încât ne-am gândit s-o reluăm anul acesta, lansând la Sibiu romanul Teodoros, ultimul roman de succes al lui Mircea Cărtărescu. Ultima discuție cu publicul va avea loc pe 25 iulie, cu jurnalistul Cătălin Striblea și scriitorul Radu Paraschivescu. Este de fapt poscadstul Vorbitorincii, un podcast extrem de popular care va fi filmat și la Sibiu pe perioada festivalului.


În percepția dumneavoastră, care sunt momentele festivalului pe care publicul nu trebuie să le rateze?

Poate sunt subiectiv, dar după cum spuneam mai devreme, pentru a înțelege între conceptul și pentru ca publicul să se bucure din plin de concertul de închidere trebuie neapărat să treacă prin toate cele șapte zile de Festival, pentru că totul este gândit, după cum spuneam, asemeni unui serial, din care, dacă pierzi o părticică dintr-un episod, conceptul se destramă. Așadar, eu invit pe toată lumea să vină la Festivalul "Musica Ricercata" în toate cele șapte zile pentru a descoperi compozitori inediți, prime audiții, dar mai ales de a-l descoperi pe Ligeti și ascultând poveștile celor care discută și dialoghează cu publicul.


Interviu realizat de Ioana Țintea