Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Constantin Grigore

Publicat: marți, 18 Iulie 2023 , ora 9.48

În data de 19 iulie, Ateneul Român găzduiește un nou concert din cadrul Festivalului „Vară magică”, intitulat „Dialogul Titanilor”. Solistul evenimentului este violonistul Radu Chișu, cel care va evolua alături de Camerata Regală, sub bagheta lui Constantin Grigore. 

Astăzi am avut o primă repetiție foarte utilă, aș putea să-i spun, o repetiție în care am lucrat ambele lucrări pe care le vom prezenta publicului miercuri și o repetiție în care, pentru prima dată cu acest concert pentru vioară am fost pe scenă alături de bunul meu prieten, violonistul și concertmaestrul Cameratei Regale, Radu Chișu, în calitate de solist, de această dată; și pot spune că a fost o experiență emonționantă, dar în același timp, o experiență care mie mi-a plăcut foarte mult și pe care sper s-o repetăm cât mai des de acum înainte. Ne leagă, în primul rând, o prietenie muzicală de mai bine de 14 ani, de când Camerata Regală există și pe care împreună am fondat-o. Deci este o prietenie muzicală, în primul rând, care cred că este benefică din punct de vedere al conexiunii care există pe scenă între noi doi, pentru că, recunosc că după ceva ani am ajuns să gândim în aceeași direcție, să ducem muzica în același punct și nu să avem divergențe, pentru că asta, în primul rând dăunează muzicii și ansamblului și iată că după ani am reușit să creăm o conexiune și o energie între noi care se vede și din această postură de dirijor-solist, solist-dirijor.


Cum ați ales programul?

Foarte simplu. Am fost invitați de către domnul Dorin Ioniță și în această vară la Festivalul „Vara Magică” și îi mulțumim pentru invitație pe această cale; iar în momentul în care a trebuit să dăm programul, ne-am gândit că ar fi o foarte bună variantă, un program de factură Mozart-Beethoven sau Beethoven-Mozart, cei doi mari titani ai muzicii. Ne-am gândit că ar fi un program care cu siguranță ar aduce bucurie publicului. Concertul pentru vioară este o capodoperă. Singurul lui concert pentru vioară, care inițial a fost scris pentru pian, iar Simfonia „Jupiter”, 41, ultima simfonie a lui Mozart, un do major luminos care cu siguranță va plăcea publicului.


Este un program dificil.

Tocmai asta am și vrut. Dificil pentru orchestră, dar pentru public este un program, să spunem, plăcut, un program poate ușor de ascultat, un program care, cumva, va întipări în mintea publicului poate și câteva teme. Noi asta ne dorim, să transmitem din energia orchestrei, din energia noastră, publicului prezent în sală și cu această energie, sperăm noi, pozitivă, să plece de la concertul nostru.


Interviu realizat de Petre Fugaciu