Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Ioana Baalbaki

Publicat: vineri, 7 Iulie 2023 , ora 13.28

În perioada 9-14 iulie se va desfășura Concursul Internațional de Muzică de la Cluj, un eveniment bienal găzduit de Academia de Muzică Gheorghe Dima din oraș și organizat de Asociația Culturală „Notes&Ties". Mai multe informații aflăm de la lect. univ.dr. Ioana Baalbaki. 

Pentru început v-aș ruga să ne descrieți etapele ediției de anul acesta a Cluj International Music Competition, o manifestare ce se bucură de o importantă recunoaștere în spațiul muzical românesc și din străinătate.

Concursul Internațional de Muzică Cluj sau Cluj International Music Competition va debuta în acest an duminică, în data de 9, la Cluj, cu semifinala competiției. Am avut pentru început o etapă preliminară la care s-au înscris 316 concurenți din întreaga lume, iar la Cluj vor participa aproximativ 200 de concurenți la cele două secțiuni, flaut și clarinet.


În ce săli se vor desfășura etapele?

Etapele se vor desfășura la Academia de Muzică în studioul de concerte și la Auditorium Maximum al Universității Babeș Bolyai. În organizarea acestui concurs având sprijin din partea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și a Filarmonicii de Stat Transilvania. Secțiunea flaut se va desfășura la Academie, iar secțiunea clarinet la Auditorium Maximum a Universității Babeș Bolyai.


Ce ne puteți spune despre membrii juriului?

Un juriu extraordinar de tânăr, profesionist internațional. Sunt 15 jurați, mari artiști flautiști și clarinetiști de talie mondială, prim soliști la filarmonicile din lume sau soliști liber profesioniști. Pe unii dintre aceștia i-am avut concurneți acum câțiva ani în concurs și au fost laureații concursului nostru și ne bucurăm să fie prezenți la Cluj, nu doar în calitate de jurați, ci și de profesori, aceștia susținând curs de măiestrie cu participanții la concurs.


Așa cum ați menționat, pe lângă competiția propriu-zisă, Cluj International Music Competition înseamnă și o serie de masterclass-uri și expoziții pentru iubitorii de flaut și clarinet. Unde vor avea loc aceste manifestări?

La Academia de Muzică, partenerul nostru principal vom organiza în zilele de pauză competițională, adică marți și joi, respectiv 11 și 13 iulie cursuri de măiestrie pentru concurenții care nu au fost admiși în etapele următoare și expoziții de instrumente și accesorii propuse de partenerii noștri.


Pentru cei care nu pot asista fizic, dar doresc să urmărească finala concursului, o vor putea viziona online?

Din fericire, da. Și în acest an ne-am deschis publicului din întrega lume cu finala competiției, care se va desfășura în acompaniamentul orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania, vineri, în 14 iulie, începând cu ora 10.00. Detalii și link-ul pentru vizionare îl găsiți pe site-ul competiției.


Interviu realizat de Ioana Țintea