Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu directorul Asociației „Lanto Communication”, Dorin Ioniță

Publicat: luni, 3 Iulie 2023 , ora 11.21

Pe scena Ateneului Român are loc miercuri, 5 iunie 2023, concertul ce marchează deschiderea ediției cu numărul 12 a Festivalului "Vară Magică" organizat de Asociația "Lanto Communication". Mai multe detalii despre evenimentele ce urmează aflăm de la directorul general al asociației, domnul Dorin Ioniță, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:


Domnule Dorin Ioniță, Festivalul „Vară magică” revine anul acesta cu o serie de 8 concerte camerale și simfonice ce se vor desfășura în perioada 5 iulie - 23 august. Ce ne puteți spune despre structura ediției de anul acesta?

Ca de obicei, sigur, aici nu mă dezic, vor fi din nou multe concerte cu iz inedit. Vom începe în 5 iulie cu 100 de violoncele, un concert mai rar întâlnit; este a treia oară când facem un astfel de concert. L-am mai făcut în urmă cu 5 și cu 10 ani, dar sigur că acum vom avea un program nou.

Vom avea, pe 12 iulie, un concert pentru pian, orgă și flaut. Vom avea, pe 26 iulie - 4 soliști, considerați cei mai buni soliști din Europa, într-un concert cu contrabas și orchestră - iarăși, mai rar întâlnit la noi.

Sperăm să oferim publicului și anul acesta o vară cu adevărat magică.


Ați acordat numeroase interviuri legate de proiectul „Vară magică”. În cadrul unui astfel de interviu, ați vorbit despre faptul că observați o scădere a mediei de vârstă în rândul spectatorilor cu fiecare an ce trece. Care credeți că este motivul pentru care tinerii sunt mai atrași de genul acesta de evenimente?

Le oferim diversitate și noutate. Ne străduim ca Festivalul „Vară magică” să nu fie închistat în niște canoane, să oferim fiecăruia câte puțin din fiecare.


Spuneați, de asemenea, că la început proiectul a fost privit cu un ușor scepticism...

Cu mult scepticism!


... pentru că era prima stagiune de vară organizată până la acel moment în România. Cum este primit de public astăzi și cum apreciați importanța prezenței unui astfel de proiect în spațiul cultural bucureștean?

Era nevoie de acest proiect. Era nevoie de cultură. Cultura, cum spuneam și altă dată, nu intră niciodată în vacanță și nici nu trebuie lăsată niciodată! E așa ca la sportivi... în momentul în care nu se mai antrenează, se pierde. Așa și aici. Cultura nu intră în vacanță. Nu înseamnă că trebuie să o luăm așa, cu toptanul, dar n-are vacanță!


Care este atmosfera pe care vreți să o creați pentru publicul bucureștean în seara de miercuri?

Tinerețe, exuberanță și experiență! Încep cu tinerețea, pentru că vor fi pe scenă mulți violonceliști tineri. Dar, alături de ei vor fi mulți violonceliști cu multă experiență și plăcere de a cânta. Sper ca publicul să vadă lucrurile astea și să le simtă. Îmi doresc asta!

Interviu realizat de Sarah Natsis