Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: joi, 29 Iunie 2023 , ora 9.45

Muzicianul va asigura conducerea muzicală a premierei dipticului La piață" și „Revuluția" de la ONB.

Domnule Cristian Mandeal, cum vedeți alăturarea baletului „La piață" de Mihail Jora cu opera „Revuluția" de Adrian Iorgulescu în dipticul regizat de Alexandru Nagy și cum a decurs colaborarea cu acesta?

Alăturarea mi se pare foarte fericită, în sensul în care este vorba, în primul rând, de muzici românești, de muzici care aparțin ethosului românesc, în modalități diferite; neoclasic la Jora și, aș zice neomodern, dacă mă pot exprima așa, la Iorgulescu, în sensul în care modernismul lui Iorgulescu este unul revizuit. După excesele modernismului anilor '60-'70 ai secolului trecut, el vine ca un fel de clasicizare, dar cu niște dobânzi, niște adaosuri de tehnică și procedee componistice. Cele două lucrări sunt conjuncte, iar desigur regia încearcă să facă o punte între balet și operă așa încât să facă parte, mai mult sau mai puțin, cele două lucrări dintr-aceeași zonă, hai să o numim revoluționară. Regia baletului este revizuită față de libretul original și adaptată în așa fel încât să se potrivească cu opera „Revuluția".


Cum au decurs repetițiile cu orchestra Operei Naționale din București?

Au decurs destul de dificil, în sensul în care limbajul acesta, mai ales al lui Iorgulescu, este un limbaj neuzual pentru orchestra Operei și au fost destul de multe probleme pe care a trebuit, încetul cu încetul, să le învingem. Dar sper nu numai că le-am depășit, ci sper și că întregul colectiv a trecut printr-o experiență stilistică nouă și că ne vom îmbogăți cu ceva de pe urma acestei colaborări.


Cum au decurs repetițiile cu soliștii?

Au decurs neașteptat de bine. Au fost foarte receptivi toți șase, spun asta pentru că sunt două echipe de soliști: pe 1 iulie vor evolua Valentin Racoveanu, Andreea Iftimescu și Stanca Maria Manoleanu, iar pe 2 iulie - Andrei Petre, Sorana Negrea și Daniela Cârstea. La fel ca și pentru orchestră, limbajul nu le-a fost la îndemână însă l-au înțeles, l-au adoptat și l-au învins. Asfel, cred că din toate părțile vom avea un foarte frumos rezultat.

Interviu realizat de Ana Sireteanu