Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: luni, 19 Iunie 2023 , ora 16.31

Turneul "Sonoro Conac" continuă cu o serie de concerte organizate în perioada 22-27 iunie. Mai multe detalii despre ediția de anul acesta aflăm de la violistul Răzvan Popovici, director executiv al proiectului, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:


Domnule Răzvan Popovici, după ediția aniversară de anul trecut, proiectul SoNoRo Conac a ajuns anul acesta la sezonul cu numărul 11. Prima parte a turneului s-a desfășurat în perioada 19-21 martie, iar cea de-a doua va avea loc în perioada 22-27 iunie. Cum a fost primită prima parte a ediției 2023 și ce așteptări aveți acum?

După cei zece ani, evident că concertele SoNoRo Conac din prima parte a acestei a XI-a ediții au fost foarte bine primite. Mult public entuziast, mult public curios... să vedem cum deschidem noua decadă. Am avut câteva locuri splendide pe care le-am umplut de muzică. Să nu uităm concertul de deschidere al acestei ediții în Templul Coral de la București, această clădire emblematică pentru zona centrală a capitalei! De altfel, apoi, concertul din teatrul din Calafat - acel edificiu splendid pe care l-am descoperit întâmplător acum nu foarte mult timp - l-am început cu dreptul, zic eu. Iar acum suntem foarte bucuroși să continuăm.


Propuneți în fiecare sezon o nouă temă. Ediția de anul acesta este intitulată "The Fiddler on the Roof". Ce semnificație are acest titlu și cum se reflectă în programul propus?

Desigur, titlul este ca de obicei ales cu spirit, cu glumă și cu un pic de umor desigur. Cu toții știm ce înseamnă "The Fiddler on the Roof", "Scripcarul pe acoperiș". Nu este nimic peiorativ, este mai degrabă incitant. A fost ales pentru a face publicul curios, să se aștepte la o muzică foarte bună interpretată pe vioară (evident, viola - instrument înfrățit - nu va lipsi de pe scenă).

Vom avea, ca și în prima parte a turneului, doi violoniști de mare clasă - Alexandra Tîrșu și Kirill Troussov, iar eu voi interpreta partea de violă.

Avem un program foarte frumos și foarte potrivit pentru titlu, cu piese extrem de virtuoase violonistice - Terțetul de Antonin Dvorak sau Serenada pentru două viori și violă a lui Zoltan Kodaly. Acestea, combinate în mod elegant cu un duet pentru vioară și violă de Wolfgang Amadeus Mozart și câteva piese-surpriză pentru două viori. Avându-i pe acești doi violoniști extrem de virtuoși și fantastici, îi vom lăsa să încânte publicul în duet.


Care va fi parcursul turneului în perioada următoare?

Vom începe această parte a doua a turneului SoNoRo Conac nr. 11 la Socolari, în acest sat cultural, un sat artistic, pentru că foarte mulți artiști din zona respectivă (mai ales din Timișoara) s-au stabilit acolo sau au cumpărat și refăcut case din sat. Iar Gheorghe Fikl, marele pictor român, a creat acolo un mic paradis pentru artiști. Când am aflat de acest loc, când am văzut fotografii, evident că l-am contactat. El este foarte deschis, ne primește pe noi și pe publicul nostru cu brațele deschise.

După aceea, continuăm periplul SoNoRo Conac la Arad. Sunt deosebit de bucuros că am obținut extrem de importantul edificiu al Tribunalului din Arad. Este un loc unde, de obicei, oamenii se luptă pentru lege; noi ne vom lupta pentru muzică și cred că-l vom înnobila cu acest concert SoNoRo Conac. De obicei, în acest tribunal evident că publicul nu intră decât cu probleme, dar de data aceasta îl invităm să se bucure de muzică bună.

Apoi, dacă nu mă înșel, continuăm cu un concert în extraordinar de bine restaurata mânăstire și biserică franciscană de la Gherla.

La fel, un alt proiect de restaurare pe care-l vom onora este Castelul Teleki de la Posmuș, nu departe de Bistrița - tot așa, foarte frumos și atent restaurat. Cred că suntem unii dintre primii care concertează acolo, lucrărire de restaurare fiind terminate foarte recent.

Iar finalul acestei ediții SoNoRo Conac va fi la Baia Mare, în Colonia pictorilor, un loc extrem de important și emblematic pentru pictura din zonă.

Interviu realizat de Sarah Natsis