Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Florin Amzică, profesor de neurofiziologie la Montreal

Publicat: miercuri, 24 Mai 2023 , ora 10.09


Domnule Florin Amzică, veți susține împreună cu Orchestra Mondială a Medicilor două concerte caritabile în România. Ce v-a determinat să reveniți după 7 ani de la ultima vizită, având în vedere faptul că, de regulă, ansamblul nu susține concerte de două ori în aceeași țară?

Sunt mai multe motive pentru care am revenit. Aș începe cu cel mai important: faptul că acum 7 ani am fost primiți cu atâta căldură și organizarea turneului s-a bucurat de un așa mare succes. Practic, am simțit, pe de-o parte noi nevoia să organizăm un turneu, pe de altă parte, exista cererea din partea orchestrei. În al doilea rând, cel de acum 7 ani a fost unul din cele mai de succes turnee din punct de vedere al fondurilor adunate și donate cauzei caritabile pentru care a fost înființat. Și această rețea de telemedicină pentru epilepsie care a fost fondată în România acum 7 ani s-a dezvoltat foarte frumos și-atunci am hotărât și noi că merită să continuăm să contribuim, să menținem interesul publicului și să ajutăm rețeaua să se dezvolte mai departe. Un proiect de succes aduce întotdeauna și mai mult succes.

Toate fondurile obținute în urma vânzării biletelor vor fi direcționate către proiectul despre care ați vorbit, proiect pe care l-ați inițiat împreună cu domnul doctor Bogdan Florea - rețeaua de telemedicină în epilepsie. De ce ați ales această afecțiune ca miză pentru strângerea de fonduri în România?

Pe de-o parte, a fost disponibilitatea cluburilor Lions din Cluj și chiar și din întreaga țară - au fost mai multe cluburi care s-au asociat și care au ajutat turneul la vremea respectivă, acum 7 ani, faptul că ei ne-au invitat și s-au declarat disponibili să ne ajute la organizarea turneului. Iar pe de altă parte, pentru că a fost un proiect care, de la început - și când zic începutul, el nu e chiar în ziua turneului, ci cu câțiva ani înainte - s-a închegat ca un proiect cu șanse de reușită. A fost bine conceput, bine prezentat și a convins conducerea organizației noastre că merită investit efort și adusă orchestra pentru a ajuta acest proiect. Deci, a fost un proiect serios, într-adevăr.


Revenind la concertele ce vor urma, trebuie menționat faptul că îl vor avea ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu. Ați mai colaborat în trecut?

Cu maestrul Tomescu nu, deși ar trebui să spun că aproape am colaborat în sensul că dânsul a avut un gest de o generozitate rară. Noi am fi vrut și data trecută să concertăm cu dânsul, însă agenda lui era deja plină la vremea respectivă și datele nu s-au potrivit, dar dânsul s-a dus fără nici un fel de obligație prin diferite locuri și a făcut publicitate turneului nostru. A fost în mall-uri unde a cântat în fața afișului nostru și a îndemnat lumea să vină la concert, știind ce înseamnă spectatorii plătitori. Și, în momentul în care am știut că vom face al doilea turneu, el a fost cel pe care ni l-am dorit și, de data asta, am aliniat datele și concertul se va întâmpla cu colaborarea dânsului.


Să vorbim acum puțin despre programul pe care l-ați pregătit. Ce repertoriu veți aduce în fața publicului?

În general, noi cântăm cam trei piese organizate pe tipicul următor: o piesă din țara care ne găzduiește (și această piesă de data aceasta va fi Rapsodia a II-a de George Enescu), o piesă solistică (aceasta a fost la alegerea solistului nostru, Concertul pentru vioară nr.1 în sol minor, cel mai cunoscut concert al lui Max Bruch) și, în final, cântăm o piesă simfonică. În general, datorită configurației orchestrei și nivelului la care orchestra cântă, ne place să abordăm marele repertoriu simfonic. A treia piesă va fi Simfonia Fantastică de Hector Berlioz. Cu asta, programul se va încheia.

Interviu realizat de Sarah Natsis