Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: vineri, 17 Martie 2023 , ora 9.35

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Iulia Toma susțin un recital la Iași, în 23 martie 2023, în cadrul festivalului ce marchează debutul noii frecvențe Radio România Muzical la Iași. 

Salut d'amour este titlul recitalului pe care îl veți susține în 23 martie, cu prilejul deschiderii noii frecvențe Radio România Muzical la Iași. Ce înseamnă pentru dumneavoastră, ca apropiat al postului nostru, să fiți parte a acestui festival, în acest moment important pentru Radio România Muzical?

Mă bucur foarte mult să fiu prezent la Iași alături de pianista Iulia Toma pentru acest moment atât de important pentru postul Radio România Muzical. E postul meu de radio de suflet, postul meu de radio preferat și, de fiecare dată când călătoresc prin țară, sufăr atunci când văd cum frecvența se pierde pentru că încă nu are acoperire națională. Deschiderea acestei frecvențe la Iași este un pas foarte important în această direcție. Iașiul este, fără îndoială, o capitală culturală a României foarte importantă și cred că postul de radio România Muzical va avea foarte mulți ascultători fideli în toată această zonă a Moldovei.


Cu pianista Iulia Toma ați mai cântat în trecut. Cum descrieți colaborarea?

Suntem colegi în cadrul Universității de Vest din Timișoara, la Facultatea de Muzică și Interpretare. Am cântat și aici, la Timișoara, la Filarmonică și, bineînțeles, pe scena Ateneului, în Festivalul Vară magică. Iulia este o pianistă remarcabilă, cu o sensibilitate cu totul aparte și plină de implicare și de temperament în tot ceea ce face. De aceea am și ales acest program cu lucrări muzicale legate de iubire, pentru că am simțit că alături de ea pot da viață acestei muzici atât de frumoase.


Aș vrea să vorbim acum despre concertul pe care l-ați susținut în 4 martie, în Statele Unite, la Broad Stage din Santa Monica. Ați cântat împreună cu pianista Alexandra Dariescu și cu soprana Angela Gheorghiu. V-ați aflat pentru prima dată pe această scenă?

Da, într-adevăr. Am cântat pentru prima dată pe scena Broad Stage. Este o sală de concerte relativ nou construită, în urmă cu 15 ani. Am înțeles că este o scenă dedicată cântăreților de operă. Și, într-adevăr, a fost o seară absolut remarcabilă. E pentru prima dată când am cântat o seară întreagă împreună cu celebra soprană Angela Gheorghiu. Pentru mine a fost o experiență de neuitat. Am pregătit un program întreg de lucrări în care vioara a însoțit vocea Angelei Gheorghiu. Sala a fost plină până la refuz; a fost un succes incredibil. Am învățat foarte multe din experiența cu acest foarte mare muzician.


Luna martie a adus o nouă etapă a proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică. În calitate de ambasador al acestei campanii, din 2018, cât de importantă considerați că este prezența ei în școlile din România, dar și în spațiile neconvenționale în care se desfășoară?

Cred că muzica ar trebui să facă parte din viața noastră în fiecare zi în primul rând, evident, în această perioadă de popularizare a campaniei, dar și în afara ei. Sunt și eu părinte, fetița mea este în clasa I acum și cred că educația muzicală vine să îmbogățească foarte mult experiența pe care o au copiii noștri în școli. Muzica te învață să fii mai empatic, te învață să știi să-i asculți și tu pe cei din jurul tău, te învață niște reguli de interacțiune socială absolut necesare în orice fel de societate am trăi. Și, nu în ultimul rând, muzica ne aduce frumusețe în viață. Cum să nu ne dorim așa ceva pentru copiii noștri!

Interviu realizat de Alexandra Scumpu