Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Cristian Andriș

Publicat: miercuri, 1 Martie 2023 , ora 10.09

Astăzi, 1 martie, Festivalul "Classix" continuă cu un eveniment intitulat "Innuendo". Mai multe detalii aflăm de la violistul Cristian Andriș, unul dintre protagoniștii evenimentului și director artistic al Romanian Chamber Orchestra, într-un interviu oferit Ioanei Țintea.


Cristian Andriș, miercuri, 1 martie, veți fi unul dintre protagoniștii concertului intitulat "Innuendo" din cadrul Festivalului Classix. Pentru început, v-aș ruga să ne descrieți în câteva cuvinte semnificația titlului acestui eveniment.

Dragoș Cantea a gândit un concept integrat pentru tot Festivalul Classix din acest an. Pentru noi, ca artiști invitați, este foarte imprtant să reușim să pătrundem în conceptul gândit de acesta, iar lucrarea pe care o vom interpreta noi la finalul concertului, Cvartetul pentru pian nr.1 op.25, se potrivește ca o mănușă conceptului gândit de acesta.


Propuneți publicului un program dedicat repertoriului muzicii contemporane, iar, în final, Cvartetul cu pian nr.1 de Johannes Brahms - un important reprezentant al romantismului. Care este ideea din spatele alegerii dumneavoastră și cum doriți ca publicul să perceapă această alăturare?

În primul rând, când vorbim de muzică, nu contează dacă vorbim de muzică clasică sau de muzică contemporană scrisă pentru artiști clasici sau de muzică pop sau hip-hop. Consider că e foarte important ca publicul care vine la concerte să aibă parte de o experiență deosebită, iar în momentul în care se va întoarce spre casă să simtă că a trecut prin mai multe stări emoționale participând la acel concert.


Veți urca pe scenă alături de pianistul Dragoș Cantea, violonista Hyeyoon Park și violoncelistul Wen-Sinn Yang. Cu ce gânduri așteptați colaborarea cu acești muzicieni?

Pentru mine este fantastic să cânt cu acești muzicieni pentru prima dată. Mărturisesc că i-am ascultat zilele trecute în alte formații camerale și am rămas impresionat de nivelul artistic la care se află fiecare dintre acești muzicieni. Și, din momentul în care am început să cântăm împreună, am simțit o chimie deosebită și sunt convins că concertul pe care-l vom cânta mâine seară va fi o experiență extraordinară atât pentru noi, ca artiști, cât și pentru publicul din sală.


În cadrul Classix in Art, veți susține joi, 2 martie, un masterclass. Ce însemnătate au aceste manifestări pentru un muzician aflat la început de drum?

Consider că e foarte important ca tinerii muzicieni din România și tinerii muzicieni în general să intre în contact cu modele sau persoane care pot deveni modele în carieră pentru ei. Iar transmiterea informațiilor de la o generație la cealaltă este primordială pentru orice sistem de învățământ. Din acest motiv, eu mă bucur de fiecare dată când am posibilitatea să cunosc tineri muzicieni. Eu îmi propun de fiecare dată să le ofer în primul rând încrederea că pot realiza absolut orice lucru își propun, doar trebuie să aibă suficientă ambiție.

Interviu realizat de Ioana Țintea