Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: marți, 28 Februarie 2023 , ora 13.41

Miercuri, 1 martie, la Ateneul Român va avea loc un concert simfonic extraordinar susținut de Filarmonica "George Enescu" sub conducerea dirijorului Yuri Botnari. Alături de orchestra bucureșteană, solist va fi violoncelistul Andrei Ioniță. Aflăm detalii despre concertul de mâine, dar și despre reiterarea evenimentului la Chișinău, de la Andrei Ioniță.

Chiar în prima zi de primăvară calendaristică revii pe scena Ateneului Român. Așadar, cu ce gânduri vei interpreta Concertul nr. 1 de Saint-Saens?

Pentru mine este de fiecare dată o mare bucurie să fiu în țară și mai ales pe scena Atenului Român. Este un cadou muzical organizat de către orchestra Filarmonicii "George Enescu" și abia aștept să încântăm publicul de acasă.


Ne poți da câteva detalii privitoare la alcătuirea programului serii? Mai exact, care a fost motivația din spatele alegerii acestui concert?

S-a dorit programarea unui concert de durată nu foarte mare. Tocmai de aceea am avut de ales, din repertoriul violoncelistic, între "Variațiunile roccoco" de Ceaikovski (pe care au chiar în luna octombrie le-am cântat pe scena Ateneului) și Concertul de Camille Saint-Saëns, pe care l-am făcut cu orchestra filarmonicii însă în condiții de pandemie, doar într-un livestream concert și, pentru a ne lua revanșa, ne-am hotărât să-l cântăm în fața publicului de acasă, din București și de la Chișinău.


Înțeleg că în 5 martie, alături de dirijorul Yuri Botnary, reiei concertul și la Chișinău?

Da. Este un proiect de prietenie între România și Moldova pe filiera aceasta muzicală, culturală și de asemenea mă bucur să revin la Chișinău după câțiva ani buni (sperăm și în siguranță), să cânt din nou la Sala cu Orgă.


Din perspectivă solistică, ce aspecte muzicale contribuie la o bună colaborare cu dirijorul?

Aș spune profesionalismul, cunoașterea partiturii din partea amândurora și capacitatea de "compromis muzical" din ambele părți; de asemenea a fi întotdeauna politicos și prietenos.

Interviu realizat de Norela Costea