Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Sînziana Mircea

Publicat: luni, 13 Februarie 2023 , ora 11.35

"Viața într-o valiză" este titlul concertului-eveniment organizat de Radio România Cultural și Orchestrele și Corurile Radio, sâmbătă, 25 februarie pe scena Sălii Radio pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Vor urca pe scenă violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma și pianista Sînziana Mircea care ne-a oferit mai multe detalii într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Sînziana Mircea, sâmbătă, 25 februarie, veți susține un recital la Sala Radio alături de violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma, pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Ce veți interpreta și care este mesajul pe care doriți să-l transmiteți prin programul ales?

Este diferit față de un recital obișnuit tocmai pentru că este vorba de un moment atât de intens; din păcate, la un an după, situația nu s-a îmbunătățit și chiar mi-am pus întrebarea cum poate cineva să-și salveze viața, să fugă absolut de pe o secundă pe alta și să ia cu el doar o valiză? Am întâlnit chiar refugiați din Ucraina, mame cu bebeluși de câteva luni, care aveau cu adevărat o valiză în care aveau tot ce puteau să strângă și călătoreau așa. A fost pentru mine foarte, foarte emoționant și foarte trist.

În acest concert, am reunit alături de colegii mei de scenă un repertoriu foarte introspectiv. De exemplu, concertul va începe cu Preludiul din Suita I de violoncel de Bach, interpretat de Răzvan Suma și vom continuat cu Fantasiestucke de Schumann - piese cu emoții foarte contrastante, dar și foarte filosofice.

Voi continua cu câteva lucrări pentru pian solo. Este vorba de transcripții pe teme de Bach în versiunea lui Kempf, pe teme de Schubert - Serenada de Liszt și o transcripție de-a mea pe teme de Benedetto Marcello, intitulată Anonimul venețian. Apoi, voi avea ocazia să cânt cu o tânără din Ucraina, o tânără flautistă care studiază în București, la Universitatea Națională de Muzică, Maria Velia. Vom cânta împreună o melodie tradițională, iar ea va avea și câteva piese solo.

Iar în încheierea concertului vor fi câteva piese pentru pian și vioară, împreună cu violonistul Alexandru Tomescu. Este vorba de o compoziție contemporană, piesa "A cry for solitude" de Dan Popescu. Balada de Porumbescu, care evocă atât de multe trăiri. Și, la sfârșit, Romanța în fa major de Beethoven, pentru a aduce o rază de speranță celor care sunt în sală.


Care este poziția dumneavoastră în ceea ce privește drama prin care trece poporul ucrainean de mai bine de un an?

Încă de la început am încercat să sprijin, atât cât am putut prin micuțul meu rol, poporul ucrainean. Am avut câteva concerte de strângere de fonduri chiar acum un an, în martie. Într-adevăr, sunt niște oameni cu viețile distruse, din păcate. Sunt cu toții victime. I-am văzut și în carne și oase, nu doar la televizor. Sper din suflet să se termine cât mai curând această situație și să-și refacă, pe cât posibil, viețile.

Arta, dincolo de faptul că ne aduce pe toți alături printr-o energie comună, printr-o respirație comună la unison... dincolo de acest lucru, arta și efecte foarte practice, prin concerte caritabile. Au fost nenumărate inițiative la nivel global prin care artiștii s-au reunit și au reușit să strângă fonduri și să ajute în mod direct pe cei care au nevoie.

Interviu realizat de Ioana Țintea